Хвора Земля

20.01.2015
Хвора Земля

У деяких штатах США в 2014-му рекордно висока температура утримувалася місяцями, що призвело до найсильнішої за останні роки посухи. (з сайта thisisclimatechange.org.)

Минулий 2014 рік став найтеплішим за всю історію спостережень, яка ведеться від 1880 року. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на американських науковців з урядових структур. Згідно зі звітом НАСА та Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, загалом середня температура планети на 0,68 градуса Цельсія перевищила довгострокову середню температуру.

У деяких частинах світу минулого року було побито рекорди температур, зокрема в багатьох районах Європи, частині Австралії та у США. Раніше британська Метеорологічна служба оголосила, що 2014-й став найспекотнішим і в Британії, де спостереження ведуться з 1910 року.

Як зазначив Боб Ворд з Інституту досліджень кліматичних змін Грентама, ці дані «спростовують міф про те, ніби глобальне потепління зупинилося». «Після рекордних температур минулого року уряди всього світу повинні звернути увагу на масштабні ризики, які несе зміна клімату», — каже фахівець. На його думку, потрібні негайні дії, зокрема — укласти міжнародну угоду щодо скорочення викидів парникових газів на саміті в Парижі, запланованому на грудень цього року.

Світова метеорологічна організація відзначила такі екстремальні явища 2014 року: у вересні в деяких районах Балкан випало вдвічі більше опадів, ніж у середньому, а в деяких частинах Туреччини — вчетверо більше; в місті Гулімін у Марокко за чотири дні випала майже річна норма дощів; у західній Японії в серпні ішли найсильніші дощі за всю історію спостережень; окремі райони в західній частині США потерпали від стійкої засухи, як і певні регіони Китаю, Центральної та Південної Америки; тропічних штормів було зафіксовано менше ніж у середньому — 72 проти 89.

Довготермінову середню глобальну температуру вираховують на основі даних, які були зібрані у період з 1951 по 1980 рік. Відповідні розрахунки для Світової метеорологічної організації проводять три головні синоптичні центри планети: два американські та один британський. Ці сукупні дані свідчать, що 2014 рік став рекордним за середньою температурою світових океанів. Щоправда, температура суші рекордів не била, але сумарний результат із океанами показав, що Земля розігрілася найбільше за понад 130 років.

Якщо поглянути на карту НАСА, то територія України (разом із територією Західної Європи, західної частини США, східної частини Росії та Північної Африки) належить до тих регіонів планети, де температура є на 1-2 градуси вищою у порівнянні з базовими за період 1951—1980 років.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>