НОВИНИ ПЛЮС

20.01.2015

Економіку Східної Європи та Центральної Азії очікує падіння

Європейський банк реконструкції та розвитку переглянув макроекономічні прогнози в країнах регіону своєї діяльності — Східної Європи, Центральної Азії та Східного Середземномор’я. Як наголошується на сайті фінустанови, якщо ще у вересні минулого року банк очікував, що економіки країн регіону покажуть зростання на 1,7%, то тепер прогнозує падіння на 0,3%. Більше того, у звіті наголошується на високій ймовірності того, що цей прогноз може бути додатково погіршений, зазначає «Економічна правда».

Основною причиною перегляду прогнозів є зниження світових цін на нафту майже вдвічі, що потребує корекції прогнозів усіх країн, які є великими експортерами енергоресурсів. Так, прогноз зростання ВВП Казахстану упав з 5,1% до 1,5%, Азербайджану — з 3% до 1,5%. Ще гіршою є ситуація в Росії, де зниження цін на нафту посилюється західними санкціями. Якщо раніше ЄБРР очікував падіння російської економіки на 0,2%, то тепер — на 4,8%. В Україні прогнозований спад становить аж 5%, з огляду на бойові дії Донбасі, а також питання щодо надання міжнародної фінансової допомоги, отримання якої залежить від успіхів уряду в проведенні реформ.

У столиці Чечні відбувся мітинг проти карикатур на Мухаммеда

Учора в центрі Грозного, столиці Республіки Чечня (РФ), відбувся велелюдний мітинг проти карикатур на пророка Мухаммеда. Як повідомляють місцеві ЗМІ, участь у демонстрації взяли від 200 до 300 тисяч (!) людей на чолі з главою Чечні Рамзаном Кадировим. Він, власне, й ініціював цю акцію. Зокрема, Кадиров заявив, що мусульмани і далі будуть «опорою Росії» та готові «дати гідну відсіч будь-яким ворогам своєї батьківщини».

Акцію, що проходила під гаслом «Ми любимо пророка Мухаммеда», Кадиров організував як відповідь Маршу єдності в Парижі після нападу на редакцію журналу «Шарлі ебдо». У якому, до слова, чеченський лідер і палкий соратник Путіна раніше звинуватив західні спецслужби.

Рейтинг президента Франції після теракту в Парижі стрімко зріс

Рейтинг президента Франції Франсуа Олланда після нападу терористів на сатиричний журнал «Шарлі ебдо» зріс одразу на 21% — до 40%. Про це свідчать дані Французького інституту досліджень громадської думки, повідомляє Бі-Бі-Сі. Раніше рейтинг Олланда знизився до найнижчого рівня на тлі рекордного безробіття і слабкого економічного зростання. Як зазначають оглядачі, налякане терактами французьке суспільство схвально оцінило роль президента в організації Маршу єдності у Парижі і його промову на церемонії прощання з трьома загиблими поліцейськими.

У Сирії розбився військовий літак — 35 жертв

У результаті аварії військово-транспортного літака сирійських ВПС в Ідлібі загинули 35 бійців сирійської армії та членів екіпажу. Як повідомляє «Рейтер», сирійське крило організації «Аль-Каїда», угруповання «Джебхат ан-Нусра», стверджує, що літак збили його зенітники. Водночас державне телебачення Сирії оприлюднило іншу версію, згідно з якою пілот не зміг посадити машину через дуже густий туман.

Літак віз продовольство і боєприпаси для захисників аеродрому в районі Телль-Сальму, який другий місяць намагаються взяти під контроль бійці «Джебхат ан-Нусри».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>