Вогнехреще

20.01.2015
Вогнехреще

В аеропорту Донецька ЗСУ використовували лише санітарну авіацію для госпіталізації поранених кіборгів.

Припинити вогонь на Донбасі саме учора, на православне свято Водохреща, як пропонувала Росії Україна, так і не вдалося. Для цього російській стороні потрібно було лише знову підписати графік імплементації Мінських угод у редакції від 13 листопада (підпис під цим документом РФ свого часу відкликала) і забезпечити припинення вогню з 19 січня. «Переконані, це дозволить негайно припинити вогонь та убезпечити мирне населення регіону від обстрілів бойовиків... Україна повною мірою виконує Мінські домовленості і чотири довгих місяці чекає на їх виконання з боку Росії та бойовиків», — зазначають у вітчизняному МЗС. Але Кремль уже не влаштовують і Мінські домовленості. За словами глави МЗС України Павла Клімкіна, переговори в «нормандському форматі» на рівні глав МЗС, що заплановані на завтра — 21 січня, можуть бути скасовані. «Переконаний, що нинішні дії РФ на Донбасі, зокрема посилення протистояння в районі Донецького аеропорту, мають на меті змусити Захід погодитися на зміну змісту вересневих Мінських домовленостей. Безумовно, ця ескалація робиться, щоб зруйнувати Мінські угоди», — зазначає пан Клімкін.

Ведмідь закликає до тиші

Натомість північний сусіда й надалі скидається на вовка в овечій шкурі. Російське МЗС бідкається, що Президент Петро Порошенко так і не відповів господареві Кремля Володимиру Путіну на його «мирний план», надісланий до Києва днями. У цьому посланні ВВП нібито наголошує на необхідності виконання сторонами конфлікту «режиму тиші» і дотримання домовленості про відвід важкої артилерії від лінії зіткнення, згідно з тими координатами, на яких наполягає українська сторона, а також, що «російська сторона готова використати свій вплив на ополченців, щоб переконати їх прийняти такий варіант в дусі доброї волі».

Мало цього, росіяни вважають, що аеропорт Донецька, нібито згідно з Мінськими угодами, має бути переданий бойовикам (у штабі АТО вже зазначили, що в жодному тексті угод аеропорт не згадувався й словом). При цьому, Москва усіляко намагається підкреслити, що аеропорт контролюють бойовики, а агресивні українці нібито намагаються його відбити. Хоча все з точністю до навпаки.

Учора прес-служба Генштабу ЗСУ вчергове підтвердила, що ситуацію в аеропорту контролюють сили АТО, захисники забезпечені всім необхідним: зброєю, боєприпасами та продуктами харчування. Тим більше що «напередодні вмілими ударно-рейдовими діями українські підрозділи знищили угруповання терористів, які протягом тривалого часу вели вогонь по позиціях «кіборгів» на території летовища». Бойовики зазнали втрат та відступили у бік житлових кварталів Донецька. Також сили АТО контролюють значну частину селища Піски поблизу летовища, хоча там тривають нескінченні бої.

Ситуація навколо аеропорту та посилення протистояння привернула увагу й Генсека ООН Пан Гі Муна, який закликав до припинення воєнних дій і обіцяє докласти додаткових зусиль для поновлення мирного процесу. «Загострення ситуації в районі Донецького аеропорту не лише призвело до численних жертв, а й загрожує повністю зірвати досягнуті у вересні домовленості про встановлення перемир’я», — говориться в розповсюдженій у Нью-Йорку заяві Генсека ООН.

Ніяких «няшмяш». Аеропорт— наш!

Дійсно, всі вихідні навколо аеропорту тривали найзатятіші бої за весь час його оборони, включно з танковими атаками з обох сторін. Виявилося, що станом на 15 січня терористи дійсно контролювали більшу частину території летовища. Але тільки на початку дня, бо до вечора ситуація змінилася. З іншого боку, повідомлення про те, що аеропорт ось-ось може впасти, призвело до протилежного результату: накази міністра оборони і Верховного Головнокомандувача довелося виконувати командуванню на місцях, тож летовище знову було «зачищено» від ворога, неочікувано для останнього. Українські десантники також пробили «коридор» до нового терміналу аеропорту. А от окремі бійці добровольчих батальйонів повелися не кращим чином і в атаку разом із десантниками не пішли, що буде предметом окремого розслідування прокуратури.

«Коли в останні кілька днів стало зрозуміло, що бойовики не збираються дотримуватися Мінських угод, було прийнято рішення, зокрема, про те, щоб звільнити ту частину території Донецького аеропорту, яку зайняли бойовики. Українські військові не планують наступальних дій, які перетинали б лінію розмежування, зафіксовану Мінськими угодами», — пояснює речник РНБО Андрій Лисенко.

«Завдяки захисникам Донецького аеропорту день 15 січня буде вписаний золотими літерами в історію Збройних сил України. Високопрофесійні відважні дії українських «кіборгів» у Донецькому аеропорту, дуже добре організоване керівництво військами, своєчасне введення резервів дозволили здійснити неможливе, — зазначає Президент Петро Порошенко. — Це все робиться для того, щоб ми чітко продемонстрували, що перемир’я — це не слабкість України, це — сила. І той, хто спробує цинічно і підступно порушити його, заплатить за це життям!».

Звісно, перемога далася великою ціною. Точну кількість загиблих «кіборгів» ще не оприлюднювали. Водночас волонтери ледь не щодня повідомляли про десятки поранених захисників, яких забирали з аеропорту навіть за допомогою санітарної авіації. За даними російської правозахисниці Олени Васильєвої, лише за останні три дні в ході інтенсивних боїв на Донбасі російська армія зазнала колосальних втрат: майже 400 загиблих («добірний спецназ, морпіхи, десантура») та щонайменше 500 поранених.

В останні дні терористи неабияк активізували обстріли не лише позицій сил АТО, а й населених пунктів. Мерзотники продовжують цинічно вбивати ні в чому не винних людей. Так, більше доби тривають обстріли Горлівки, свідки повідомляють про численні руйнування в центрі міста та жертви серед мирного населення. У Дебальцевому після обстрілів, які вели з житлових кварталів Донецька, загинув чоловік і його 12-річний син, у місті десятки поранених. У Вуглегірську загинуло двоє хлопчиків-братів. Одна жінка загинула після обстрілу Попасної на Луганщині. Вперше з вересня реактивною артилерією ворога атаковано і позиції полку «Азов» на околицях Маріуполя. На цьому напрямку найзатятіші бої тривали в районі Гранітного.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>