І Мухаммед став Шарлі

14.01.2015
І Мухаммед став Шарлі

Такий вигляд має сьогоднішній випуск журналу «Шарлі ебдо».

Як уже не раз зазначалося останніми днями, своєю гучною акцією в редакції французького сатиричного журналу «Шарлі ебдо» терористи досягли мети, цілком протилежної тій, яку (очевидно) переслідували. Замість залякати цивілізований світ — навпаки, змусили його ще більш радикально об’єднатися в боротьбі з тероризмом, що засвідчив багатомільйонний «Марш єдності» в Парижі минулої неділі.

А замість знищити ненависний їм журнал, який ображав почуття віруючих блюзнірськими карикатурами, у рази підвищили його наклад. Сьогодні, як і завжди по середах, виходить друком новий номер «Шарлі ебдо». Не 60 тисяч, як раніше, а одразу 3 мільйони (!) примірників. І на всіх — карикатура на пророка Мухаммеда. А саме друк таких карикатур, нагадаємо, й розлютив представників радикальних ісламістських угруповань, які зрештою вирішили «заткнути рота» ненависним журналістам, розстрілявши десятьох провідних авторів видання на чолі з головним редактором.

На обкладинці свіжого номера обезголовленого журналу пророк, плачучи, тримає табличку зі словами, що після теракту 7 січня розійшлися по всьому світу: Je suis Charlie («Я є Charlie»). Над карикатурою — напис: «Усе прощається» (Tout est pardonnе).

За словами колег убитих карикатуристів, свіжий випуск журналу вшановує їхню пам’ять та пам’ять іще семи загиблих від рук терористів жертв — двох правоохоронців та вбитих згодом заручників, — однак не буде скорботним. Найкраще вшанування для художника — друк його робіт, тож у виданні розміщено раніше неопубліковані малюнки вбитих карикатуристів.

Над цим випуском журналісти «Шарлі» працювали в офісі газети «Ліберасьйон». Саме це видання надавало їм приміщення і 2012 року, після того як редакцію тижневика спалили за попередню публікацію карикатур на пророка Мухаммеда.

Тим часом у Франції та Євросоюзі загалом поновилися дискусії щодо посилення заходів безпеки на тлі збільшеної загрози з боку терористів. Як це завжди трапляється в таких випадках, найбільші суперечки викликає необхідність внесення певних змін до законодавства, що заради більшої безпеки громадян можуть обмежувати їхні права і свободи. Так було після терактів 11 вересня 2001 року у Нью-Йорку, 2004-го — в Мадриді, 2005-го — в Лондоні, нагадує «Німецька хвиля».

Окрім того, посилення терористичної загрози може обернутися відновленням контролю на кордонах у межах Шенгенської зони — такі заклики вже лунають від керівництва деяких держав ЄС, зокрема Угорщини та Іспанії.

ПРОЩАННЯ

 

В Ізраїлі вчора з почестями поховали чотирьох євреїв, що загинули під час переслідування французькою поліцією терористів, які напали на редакцію тижневика «Шарлі ебдо». Загиблі стали заручниками, яких убивці захопили в кошерному магазині на околиці Парижа, втікаючи від правоохоронців. Терористів поліція зрештою застрелила, але заручників врятувати не вдалося.

Усі загиблі були громадянами Франції, проте родичі вирішили поховати їх на історичній батьківщині. Поховальна церемонія відбулася на одному з головних цвинтарів Єрусалима за участю прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньяху та інших політичних лідерів.

У неділю під час візиту до Парижа, де він узяв участь у «Марші єдності», Нетаньяху закликав місцевих євреїв повертатися в Ізраїль. У Франції мешкає третя за кількістю у світі єврейська громада, що налічує 600 тисяч осіб.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>