Під знаком Надії

14.01.2015
Під знаком Надії

Верховна Рада згадувала Надію Савченко. «Ми запропонували футболки з її ім’ям усім, хто її підтримує», — говорив нардеп Ігор Луценко. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

«Верховна Рада України розраховує на міжнародну солідарність і підтримку та звертається до Парламентської асамблеї Ради Європи із закликом невідкладно вжити всіх необхідних заходів для якнайшвидшого визволення Надії Савченко», — йдеться у постанові, ухваленій Верховною Радою учора. Депутати почали свою роботу зі звернення до ПАРЄ та до світових лідерів.

Як пояснила лідерка «Батьківщини» Юлія Тимошенко (за списками цієї політичної сили Надію Савченко було обрано до парламенту), «ми хочемо, щоб усі сили світу, які мають вплив на Путіна — тому що це його рішення, його вендета Україні, — всі міжнародні організації підключилися негайно. Бо рахунок іде практично на години...».

«Україна молода» вже повідомляла про те, що захоплена в полон Надія Савченко голодує у російській тюрмі вже другий місяць. Адвокат Надії підтверджує те, що стан його підзахисної близький до критичного. Юлія Тимошенко додає, що, починаючи з 11 січня, Савченко не підводиться з ліжка. На підтримку льотчиці депутати вивісили у сесійній залі банер та одягли футболки з її ім’ям.

Віддавши данину пошани Надії Савченко, парламентарії повернулися до поточних справ. Рада прийняла закон, який накладає мораторій на штрафи та пеню жителів АТО, котрі не можуть своєчасно сплатити за послуги ЖКГ. «Законом передбачається встановлення до 31.12.2015 додаткових гарантій щодо захисту прав громадян, що проживають на території АТО або тимчасово звідти переселилися», — заявив із трибуни ВР заступник міністра регіонального розвитку Андрій Білоусов. Відтак житло мешканців окупованих територій не може бути відчужене, його не можуть від’єднати від комунальних мереж через несвоєчасну оплату послуг тощо.

Іще депутати прийняли за основу два законопроекти в рамках судової реформи — варіант Президента Петра Порошенка та проект депутатів, який презентувала віце-спікер Оксана Сироїд.

За перший проголосували 288 депутатів, другий зібрав 246 голосів. На базі обох варіантів до другого читання буде підготовлено узгоджений законопроект. Для цього створено робочу групу, а голова профільного («суддівського») комітету ВР Руслан Князевич закликав усіх зацікавлених направляти поправки до комітету для напрацювання єдиного закону.

При цьому президентський проект закону регулює питання призначення суддів, їхньої переатестації, дисциплінарної відповідальності, введення кваліфікаційних класів, збільшує кількість членів Вищої кваліфікаційної комісії, яка і має проводити переатестацію та контроль за діяльністю суддів.

Законопроект депутатів пропонує усунути Президента та ВР від процесу переведення, підвищення суддів плюс запроваджує поступову ліквідацію системи господарських судів. Проект також вводить механізм, який не дозоляє суду повернути заяву через непідсудність чи неналежність до юрисдикції суду — установа сама має передати заяву до належного суду.

Також Верховна Рада проголосувала у першому читанні за закон про особливості права власності у багатоповерхівках, що упорядковує Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. За таке рішення проголосували 250 депутатів. Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є вирішення проблем з належною експлуатацією та утриманням спільного майна таких будинків, а також визначення альтернативних методів управління. Народні депутати, підтримуючи законопроект у цілому, висловилися за необхідність його доопрацювання та усунення деяких суперечностей. Так, Олександра Кужель зазначила, що у документі слід уникнути примусового створення ОСББ, оскільки не у всіх будинках це є доцільним.

Тим часом очікується, що незабаром Президент Порошенко внесе на розгляд Ради як невідкладні законопроекти про мобілізацію та Нацгвардію. Про це заявив голова парламентського Комітету з нацбезпеки Сергій Пашинський. «Я звертаюся до депутатського корпусу з проханням, аби ми їх моментально розглянули та прийняли — щоб отримати дієвий інстумент для захисту нашої держави», — зазначив Пашинський.

А з іншого питання, яке так само має відношення до безпосередніх інтересів держави, — депутати пропонують заслухати голову Нацбанку Валерію Гонтарєву. Представник фракції Блоку Порошенка Микола Томенко волів би бачити головного фінансиста вже у середу. «Це буде історична подія, я сподіваюсь, що ми її нарешті побачимо», — іронізує Томенко. І додає: необхідно «послухати та зрозуміти, як діє національна валюта. Не зрозуміємо — буде ухвалювати кадрові рішення», — каже він, натякаючи на ймовірну відтавку Гонтарєвої, яку голові Нацбанку вже давно пророкують. Микола Томенко пропонує також запросити на п’ятницю міністра фінансів та Прем’єр-міністра України — з цими посадовцями говоритимуть про бюджет-2015.

І як постскриптум. На самому початку вівторкового засідання Голова ВР Володимир Гройсман оголосив про створення у Верховній Раді двох міжфракційних об’єднань — «За національне патріотичне виховання» (очолив групу Ігор Артюшенко) та «Забезпечення прав дитини» (голова — Олександр Фельдман). Нинішнє скликання Ради є дуже врожайним на міжфракційні об’єднання — до того Гройсман проголосив про створення іще 8 депутатських «клубів за інтересами».