Пристрасті по мандату

14.01.2015
Пристрасті по мандату

Було б непогано, якби колеги по коаліції підказали Турчинову, що поєднувати непоєднуване — це погана ідея...

Навесні минулого року тодішній в.о. Президента Олександр Турчинов дуже ретельно стежив, аби народні депутати, котрі перейшли працювати у перший постреволюційний уряд, дотримались законодавства і вчасно склали повноваження. (Адже в Україні, як ми знаємо, заборонено поєднувати крісла у законодавчій та виконавчій владі).

Тяганина із мандатами тривала аж до травня 2014 року. Тоді депутати позбавили повноважень Віталія Ярему (котрий на той момент став віце-прем’єр-міністром), Володимира Бондаренка (що перейшов працювати до КМДА) та Тетяну Слюз (яка очолила Держказначейство). До цього депутатам-сумісникам погрожували судом та мало чи не карами небесними. Депутат Сергій Каплін збирався звертатися по справедливість до Феміди, а Турчинов апелював до совісті порушників. І теж попереджав про суд. «Ті депутати-сумісники, котрі не мають мужності написати заяви... Я буду звертатися до суду, аби суд позбавив їх депутатського мандата», — говорив тоді Турчинов.

Але, як ми знаємо, кут бачення визначає точка сидіння. Ставши секретарем РНБО, Олександр Турчинов, такий суворий до інших, сам не намагається дотримуватися вимог закону. Вже енний період часу він поєднує мандат депутата зі своєю новою посадою. Про це «маленьке» неподобство Олександру Валентиновичу нагадують представники різних політичних таборів. Голова фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко пропонує позбавити Турчинова мандата у «примусовому» порядку. Тобто почати чергове пленарне засідання з розгляду цього питання, включити його до порядку денного та винести на голосування.

На колізію довкола Турчинова вказує і нардеп Віктор Балога. Він говорить про те, що не лише не бачив, аби Турчиновим була написана відповідна заява та направлена на розгляд до парламенту, а навіть і не чув про його намір попрощатися з депутатським кріслом. «Якщо секретар РНБО досі не визначився, де саме йому працювати, то було б правильно, аби колеги по коаліції йому в цьому допомогли. У цій Раді вже й так є кнопкодавство. Не вистачає нам ще сумісників для повної втрати довіри», — каже він.

При цьому Балога звернув увагу на те, що нинішні міністри, обрані з числа народних депутатів, виявилися значно законослухнянішими: вони відразу визначились з вибором і на двох стільцях не сидять. Тільки пану Турчинову вдається цей немислимий акробатичний етюд. Принаймні поки що.