Тигр із трьома «Золотими м’ячами»

14.01.2015
Тигр із трьома «Золотими м’ячами»

Виграш третього «Золотого м’яча» Роналдо ознаменував риком. (з сайта ФІФА.)

Епоха Ліонеля Мессі завершилася. Прийшов час Кріштіано Роналдо. Думається, після того як португальський півзахисник «Реала» позавчора здобув свій другий поспіль та третій загалом «Золотий м’яч», говорити про це можна ствердно. «Я не думаю про те, щоб потрапити в історію, я хочу йти далі», — пояснює свою мотивацію Роналдо, який заявив, що планує повторити рекорд геніального Мессі, якого чотири рази визнавали найкращим футболістом світу. Наразі ж Кріштіано приєднався до клубу авторів «хет-трику» — Йохана Кройфа, Мішеля Платіні та Марко ван Бастена, яких по три рази нагороджували «Золотим м’ячем».

Кожному по заслугах

Як і минулого року, в процесі голосування за «голден боя» Кріштіано випередив аргентинського Малюка з «Барселони». Третю кількість голосів респондентів здобув голкіпер «Баварії» та збірної Німеччини Мануель Нойєр. Враховуючи виграш «бундестімом» улітку минулого року титулу чемпіонів світу, багато хто сподівався, що саме Нойєру дістанеться «Золотий м’яч», однак першому номеру «німецької машини» не вдалося стати другим в історії (після Лева Яшина) воротарем, якого б назвали кращим футболістом планети.

Власне саме Мануелю випала честь стати уособленням збірної Німеччини, яка в Бразилії підкорила найвищу футбольну вершину. Утім на тлі персональних здобутків Кріштіано Роналдо, який поміж іншого в 2014-му разом із «Реалом» виграв Лігу чемпіонів та клубний чемпіонат світу, успіхи Нойєра не виглядають настільки вражаючими. Особливо тоді, коли спадає на думку півфінал Ліги чемпіонів-2013/2014, у якому «Баварія» Нойєра була розгромлена «Реалом» Роналдо з принизливим рахунком 5:0. Тоді, нагадаємо, Кріштіано двічі розписався у воротах свого конкурента за «Золотий м’яч».

Що ж до суто персональних регалій «К7» у звітному році, то тут більш доречним виглядає його порівняння з колегою по амплуа Мессі. І тут Роналдо теж має тотальну перевагу. Так, у попередньому чемпіонаті Іспанії атакувальний півзахисник «Реала» виграв бомбардирську гонку, випередивши в цих перегонах Ліонеля на три влучні «постріли» (31 проти 28). До слова, беззаперечне лідерство серед голеадорів прімеро належить Роналдо й у поточному чемпіонаті. Окрім того, португальський «хавбек» забив найбільше голів (17) і в минулому розіграші ЛЧ. Власне під час виборів володаря «Золотого м’яча» не помітити переваг одного футболіста над двома іншими було дуже важко. Зрештою, респонденти, серед яких, нагадаємо, були головні тренери й капітани національних збірних, а також провідні футбольні журналісти, були практично одноголосні. Один Роналдо отримав голосів більше (37,66%), ніж удвох назбирали Мессі (15,76) та Нойєр (15,72).

«Слід визнати, що Кріштіано Роналдо цілком заслужено виграв «Золотий м’яч». Він провів вражаючий рік, — сказав Ліонель Мессі. — Натомість для мене попередній рік був важким. Найяскравіше враження — вихід збірною Аргентини до фіналу чемпіонату світу». Щоправда, не всі погодилися з аргентинцем, в колекції якого рекордна кількість «Золотих м’ячів». Приміром, почесний президент «Баварії» Франц Беккенбауер, якого двічі — в 1972 та 1976 роках — називали кращим футболістом Європи (на той час цей титул — аналог нинішнього «ЗМ»), вважає, що «перемога Роналдо несправедлива, оскільки в такій боротьбі воротарям завжди складно, бо люди хочуть бачити забиті голи, а не тих, хто не дозволяє їм відбутися».

Зіркові «шедеври»

Утім, здається, визнання Нойєра найціннішим футболістом світу в 2014 році стало б перебором. Адже перед тим на церемонії ФІФА з підбиття підсумків минулого року, що проходила в швейцарському Цюріху, титули «кращих із кращих» отримали наставник чоловічої збірної Німеччини Йоахім Льов та керманич жіночого клубу «Вольфсбург» Ральф Келлерман, яких визнали кращими тренерами. А їхня співвітчизниця Надін Кеслер удостоїлася звання найкращої футболістки планети. Самого ж Нойєра ФІФА включила до збірної року — як кращого голкіпера. Тож, думається, Мануелю не було за що ображатися на долю. «Для мене честь перебувати в компанії зіркових Мессі та Роналду. Загалом, 2014-й рік став фантастичним для німецького футболу», — сказав страж воріт «Баварії».

А от Мессі другий рік поспіль опинився біля розбитого корита. Утім, засмучений і похмурий він подарував футбольній громадськості черговий «шедевр». Одягнувшись у блискучий червоний костюм, Лео знову змусив усіх охочих активно обговорювати його дизайнерський смак. У такому вбранні окремі ЗМІ порівняли футболіста з конферансьє і жартома припустили, що він, збираючись на маскарад, щось переплутав і потрапив на офіційну церемонію ФІФА.

Утім, не обійшовся без сюрпризу й головний герой гала-вечора. Завершуючи свою промову, Кріштіано Роналдо вже не плакав, як було минулого разу, а просто... ричав, немов тигр. Виявляється, так португальська зірка святкує свої голи. Утім для більшості учасників церемонії подібна поведінка К7 стала повною несподіванкою.

ВИЗНАННЯ 2014-го року

Кращий футболіст — К. Роналдо (Португалія, «Реал»)

Краща футболістка — Надін Кесслер (Німеччина, «Вольфсбург»)

Кращий чоловічий тренер — Йоахім Льов (збірна Німеччини)

Кращий жіночий тренер — Ральф Келлерман («Вольфсбург»)

Автор кращого голу — Хамес Родрігес (Колумбія, «Реал»)

Збірна року — воротар: Мануель Нойєр (Німеччина, «Баварія»); захисники: Філіпп Лам (Німеччина, «Баварія»), Серхіо Рамос (Іспанія, «Реал»), Давид Луї, Тьягу Сильва (Бразилія, «ПСЖ»); півзахисники: Андрес Іньєста (Іспанія, «Барселона»), Тоні Кроос (Німеччина, «Реал»), Анхель ді Марія (Аргентина, «Манчестер юн.»); форварди: К Роналдо, Ліонель Мессі (Аргентина, «Барселона»), Арьєн Роббен (Голландія, «Баварія»).