«Дакар» повертає борги

06.01.2015
«Дакар» повертає борги

«Пежо» найтитулованішого гонщика «Дакару» Стефана Петеранселя. (з сайта www.dakar.com.)

Початок кожного нового спортивного року вже давно асоціюється зі стартом легендарного рейду «Дакар», який останнім часом проходить на просторах Південної Америки. Після зміни африканської прописки на ньому з’явилася українська команда «Сікст Юкрейн», проте трагічна загибель влітку 2013 року її ідеологічного натхненника Вадима Нестерчука змусила його однодумців згорнути проект.

Власне, на минулорічному «Дакарі» Україна була представлена лише одним ралістом — штурманом Віталієм Євтеховим, який допоміг росіянину Володимиру Васильєву на «Міні» посісти десяту сходинку в загальному заліку позашляховиків. А от «Дакар»-2015, що в неділю стартував у столиці Аргентини — Буенос-Айресі, вирушив у рейд узагалі без наших співвітчизників. Маршрут нинішнього марафону, як і попереднього ралі, прокладений бездоріжжям трьох країн — Аргентини, Болівії та Чилі й становить трохи більше 9100 км, для подолання яких учасникам перегонів відведено 14 днів.

Головна увага на цьогорічному рейді прикута до позашляховиків, де після тривалої перерви знову змагається заводська команда «Пежо». Під час своєї першої появи на «Дакарі» — у період 1987—1990 років — гоночний проект цього французького концерну («Пежо» 206 Ві-Ар-Сі) запам’ятався своїм безроздільним домінуванням.

Думається, подібного тріумфу тепер чекають і від нової генерації «пижів», кермувати якими згодилися легендарні гонщики-ралісти Стефан Петерансель, Карлос Сайнс та Сіріл Депре, за плечима яких безліч тріумфів на «Дакарах». Загалом в активі цієї «золотої» трійки 17 перемог, щоправда, жодному з цих гонщиків не вдалося стати переможцем минулорічних перегонів.

У найбільш неприємній ситуації торік опинився Петерансель, адже виграти гонку йому не дозволило керівництво «Х-Raid». Злякавшись того, що партнери по команді — француз Петерансель та іспанець Рома — в боротьбі за «вікторію» на останньому етапі можуть влаштувати гарячі «розборки» з ризиком для своїх підсумкових позицій, у штабі «Х-Raid» заборонили Стефану атакувати піренейця, який перед заключним днем марафону очолював протокол позашляховиків.

Вочевидь, саме ця історія стала приводом для розірвання стосунків 11-разового переможця «Дакару» Петеранселя з «ікс-рейдівцями», чемпіонські сподівання яких перед нинішнім марафоном були цілковито пов’язані з Нані Ромою. Утім уже після першого змагального дня стало зрозуміло, що іспанець не зможе захистити свій титул. На фініші стартового етапу він програв лідерові — Орландо Терранові на «Міні» — майже сім з половиною годин. Власне, позашляховик Роми зміг перетнути фінішну лінію лише завдяки автомобілю підтримки. «На третьому кілометрі гонки впав тиск масла. Як ми не намагалися вирішити проблему, з’ясувати причину поломки нам не вдалося», — сказав Рома. Що ж до зіркових дебютантів на «Пежо», то на старті рейду Сайнс показав восьмий час (відставання від лідера 1 хв. 44 сек.), Петерансель фінішував десятим (+2.13), Депре — 33-м (+10.17). Нагадаємо, що останній із пілотів «пижів» іще минулого року змагався серед мотоциклістів, де нині лідерство захопив британець Сем Сандерленд на «КТМ». Чинний чемпіон — іспанець Марк Кома — йде третім (+1.12).

Далеко від чільної позиції за підсумками стартового етапу опинилася й найкраща вантажівка минулорічного «Дакару». «КамАЗ» росіянина Андрія Каргінова наразі програє лідерові перегонів на «Івеко», яким кермує Ханс Стейсі з Голландії, більше трьох хвилин. А от у класі квадроциклів проміжне лідерство належить минулорічному переможцеві — чилійцю Ігнасіо Касале.