«Це був найскладніший рік за останні 70 років»

30.12.2014

Поки українці обирали Петра Порошенка політиком року (25,5% опитаних наділили його таким званням, а 14,7% — Прем’єра Яценюка, згідно з даними соціологічної служби Центру ім. Разумкова), Президент давав підсумкову в цьому році прес-конференцію.

Найперше, про що заявив Порошенко, так це про підписання закону щодо розширення повноважень РНБО. Раніше, 25 грудня, цей документ скріпив своїм підписом спікер парламенту Володимир Гройсман. Закон, нагадаємо, мав доволі неоднозначну оцінку, адже завдяки йому секретар Ради нацбезпеки набув досі не властивих йому повноважень. Але глава держави, очевидно, не боїться створення ще одного центру впливу, якщо почав свій виступ саме з цього.

Відтак Петро Порошенко перейшов до української армії і висловив задоволення тим рівнем вишколу, який вона демонструє. «За кілька місяців Україна створила одну з найбільш боєздатних армій на континенті, і вже зараз до нас приїздять вивчати наш досвід та технології боротьби у «гібридній» війні», — заявив він. Похвалив Президент і волонтерів, назвавши їхній рух «безпрецедентним». Відзначив він і міжнародну підтримку, яку отримала Україна.

«Завершується 2014 рік. Рік, який, безумовно, є карколомним, найбільш складним за останні 70 років, після 1945 року. Найбільш складним для моєї країни, для України. І думаю, що дуже складним для Європи і світу в цілому. Світ став менш безпечним, менш передбачуваним. Було зруйновано глобальну повоєнну систему безпеки. Вона більше не працює», — зазначив Порошенко. І додав: «Ні, я не згоден, що світ став біполярним... Те, що весь світ об’єднався навколо України, продемонстрував тверду єдність і солідарність, свідчить про те, що у нас є дуже серйозні підстави для оптимізму».

Глава держави поінформував, що 15 січня в Астані — столиці Казахстану — відбудеться чергова зустріч iз врегулювання ситуації в Україні. Дипломатичний рік Президента України почнеться саме там, зазначив Порошенко. Він зауважив, що зустріч ця пройде у нормандському форматі, тобто за участю очільників України, Росії, Франції та Німеччини.

Торкнувшись глобальних проблем, Порошенко перейшов до дрібніших питань. Зокрема, відповів на закиди щодо свого досі не проданого бізнесу. «5 канал» не продам і цього не обіцяв», — заявив Порошенко. «Журналісти каналу підтвердять, що він у 2003 році був зразком гарної інформполітики. До речі, коли на СТБ і «Новому» були зовсім інші стандарти», — сказав він. А щодо справ iз «кондитеркою» Порошенко запевнив: «На сьогодні я фактично, юридично чи в будь-який інший спосіб позбавлений можливості будь-якого впливу на Roshen» — мовляв, управління компанією передано в інші руки.

Є ще один нюанс: продавати такі активи під час війни вкрай важко, бо «в умовах війни інвестиції в країну не заходять». «Мені доповіли, що були чотири покупці, але переговори затягуються. Ключова умова — зупиніть війну. Якщо це не буде завершено найближчим часом, я буду вимушений продати з розстрочкою Roshen менеджменту», — зазначив Президент.

А говорячи про останні голосування у ВР, Порошенко висловив задоволення діями парламенту, адже прийняті закони в неділю дозволять перейти на «білі зарплати». «Щодо того, як прожити на 1200 гривень мінімальної зарплати. Впевнений, що в Європі на ці гроші не проживеш, і в нас непросто. Єдине, що ми можемо зробити, щоб на мінімальну зарплату ніхто не жив. Тому вчора парламент прийняв, на мою думку, дуже сміливий крок, який я підтримую — різке зменшення єдиного соцвнеску, який зараз створить можливості для детінізації виплат, у тому числі виплат у конвертах», — переконаний він.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>