«Пустіть у збірну...»

25.12.2014
«Пустіть у збірну...»

Тиждень тому на етапі Кубка IBU в Обертілаху Ірина Варвинець здобула «золото» в спринті. (з сайта biathlon.com.ua.)

Уже традиційно під Новий рік вітчизняні біатлоністи збираються в українських Карпатах для проведення національного чемпіонату. У минулі роки місцем головних біатлонних стартів України був Тисовець, цьогоріч ЧУ приймає інше селище Львівщини — Сянки. Як розповів «УМ» державний тренер Євген Колупаєв, зміна «полігону» обумовлена теплою погодою, через що в Тисовці практично відсутній сніговий покрив. «У Сянках є снігові пушки, якими кілька тижнів тому «настріляли» трасу, в тому числі й біля стрільбища, що, до слова, має 30 сучасних установок», — пояснив вибір біатлоністів Євген Федорович.

За словами пана Колупаєва, попри напружений міжнародний календар, у чемпіонаті країни візьмуть участь практично всі представники першої збірної. Виняток — Валентина Семеренко та Сергій Семенов, які вирушили до Гельзенкірхена на «Різдвяну гонку». Власне, тренерському штабу зайвий раз «переглядати» найдосвідченіших членів збірної абсолютно немає ніякої потреби. Доводити свою профпридатність мають резервісти. Нинішні результати переважної більшості українських біатлоністів на Кубку світу засвідчили, що ніхто з них, окрім Валі Семеренко та того ж таки Семенова, не може розраховувати на постійне місце в основному пулі, який бере участь у гонках Кубка світу.

Водночас, на думку Євгена Колупаєва, очікувати, що під час ЧУ-2014 на біатлонному небосхилі України зійде якась нова зірочка, вболівальникам не варто. «Майбутнє нашого біатлону можна було бачити на нещодавніх етапах IBU», — каже держтренер. Анастасія Меркушина, Юлія Журавок, Ірина Варвинець — саме в цих молодих дівчатах наставник вбачає найближчий резерв головної жіночої команди. Водночас у чоловічому пулі конкуренція значно слабша. Євген Колупаєв називає прізвище лише одного «вчорашнього юніора» (Артема Тищенка), якого тренерський штаб підпустив до дорослої збірної. Починаючи вiд сьогоднi, в Сянках планують розіграти шість комплектів нагород. Чоловіки та жінки змагатимуться у спринті, гонці переслідування та естафеті. Водночас індивідуальна гонка в розкладі турніру не значиться.