НОВИНИ ПЛЮС

24.12.2014

Україна висловила протест Зімбабве через візит міністра в Крим

Міністерство закордонних справ України висловило протест Республіці Зімбабве через неузгоджене з Києвом відвідання тимчасово окупованого Росією Криму міністром навколишнього середовища, водних ресурсів та клімату цієї країни Сейвіором Касукувере. Делегація Зімбабве на чолі з міністром відвідала Крим минулого тижня.

Як повідомляє прес-служба МЗС, наша держава «розцінює цей крок як ігнорування зімбабвійською стороною чинного українського законодавства, норм міжнародного права, статуту ООН та резолюції Генасамблеї ООН про територіальну цілісність України». МЗС також наголосило, що такий необачний крок може мати негативні наслідки для подальшого розвитку українсько-зімбабвійських відносин.

Рада Безпеки ООН уперше обговорила порушення прав людини в КНДР

Рада Безпеки ООН у понеділок увечері вперше в своїй історії обговорила ситуацію з правами людини в Північній Кореї. Як повідомив голова правозахисної організації Human Rights Watch, Радбез «дав зрозуміти керівництву Пхеньяна, що воно має покласти край багатолітнім злочинам проти власного народу».

Постійна представниця США при ООН Саманта Пауер охарактеризувала КНДР, де й досі «керують сталінськими методами», як «сон жахів наяву». Постійні порушення прав людини в Північній Кореї, за її словами, становлять «загрозу для міжнародного права». Пауер також підтримала рекомендацію Генеральної Асамблеї ООН направити до Міжнародного трибуналу в Гаазі питання про притягнення керівництва Північної Кореї до відповідальності за систематичні порушення прав людини. Аналогічну позицію висловили й представники інших країн, зокрема Франції, Австралії та Великої Британії. Водночас експерти зазначають, що в разі спроби РБ ООН ухвалити відповідну резолюцію постійний член Радбезу Китай, як головний союзник Пхеньяна, майже напевне застосує своє право вето. Пекін та Москва взагалі намагалися зняти це питання з обговорення на рівні Ради Безпеки, але опинилися у меншості.

Грецький парламент знов не обрав президента

Парламентарiям Греції і з другої спроби не вдалося обрати президента країни. Як повідомляє «Євроньюз», із 200 голосів, необхідних для того, щоб єдиний кандидат на цю посаду Ставрос Дімас очолив країну, вдалося набрати лише 168. Нагадаємо, в депутатів є ще один шанс обрати президента — у третьому турі, який відбудеться 29 грудня. Тоді Дімасу знадобиться вже лише 180 голосів. Якщо ж і їх не назбирається, парламент буде розпущено і призначено позачергові вибори.

У Нікарагуа з’явиться альтернатива Панамському каналу

Влада Нікарагуа запустила в дію проект будівництва каналу, який поєднає Атлантичний і Тихий океани. За попередніми оцінками, його втілення, за яке взялася компанія з Гонконгу, обійдеться у 50 мільярдів доларів. За словами президента Нікарагуа Даніеля Ортеги, нова водна артерія має стати альтернативою Панамському каналу.

Попри те, що будівництво забезпечить створення 50 тисяч нових робочих місць, проект зіштовхнувся із серйозним опором громадськості. У столиці Нікарагуа, місті Манагуа, а також у регіонах, де запланований маршрут нового каналу, відбулися масштабні мітинги протесту. Місцеві мешканці бояться, що уряд конфіскує для будівництва їхні землі без справедливого відшкодування.

Канал завдовжки 278 км планують збудувати за 5 років. Подорож ним від одного океану до іншого триватиме приблизно 30 годин. Пропускну можливість оцінюють у 5 тисяч суден на рік.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>