Капелюха краще зняти

24.12.2014
Капелюха краще зняти

Джо Кокер. (з сайта mcall.com.)

У ніч із неділі на понеділок пішов із життя славетний британський співак Джо Кокер. Як повідомив його агент у Великій Британії Баррі Маршалл, Кокер помер на своєму ранчо в американському штаті Колорадо, де мешкав разом iз дружиною. Легендарному виконавцю у стилі рок-блюз-соул було 70 років.

Причиною смерті став рак легенів, з яким 70-річний артист боровся кілька останніх років.

Джо Кокер народився 20 травня 1944 року в місті сталеварів Шеффілді, у родині держслужбовця. Джо рано залишив навчання у школі й став працювати монтером.

У 1960-х він почав виступати в барах та клубах рідного міста. У 1966 році разом iз Крісом Стейнтоном створив власний гурт Grease Band, з яким часто гастролював на півночі Англії.

Справжню популярність йому приніс виступ на рок-фестивалі Вудсток у 1969 році. Кокер виконав там кавер-версію пісні гурту «Бітлз» With A Little Help From My Friends («З маленькою допомогою моїх друзів»).

На рахунку співака – близько 40 альбомів та численні гастролі по всьому світу. За хіт Up Where We Belong Кокер здобув нагороду «Греммі», а 2007 року отримав Орден Британської імперії. Наступного року журнал «Роллінг стоун» вніс його до переліку «100 найвидатніших співаків в історії».

Виразний, низький, хриплуватий вокал Джо у поєднанні з проникливою, блюзовою манерою виконання робили його стиль унікальним і не схожим на інші. Серед найвідоміших хітів Кокера були також Unchain My Heart, My Father’s Son, You Are So Beautiful, Now That the Magic Has Gone, N`oubliez jamais та інші. А пісня You Can Leave Your Hat On («Можеш не знімати капелюха»), під яку танцювала в знаменитій сцені стриптизу Кім Бессінджер в еротичній драмі «9 із половиною тижнів», стала візитною карткою ще й цього фільму. Українські меломани кілька разів мали нагоду послухати метра вживу, коли він приїздив iз концертами в Україну.

70-ті роки минулого століття позначилися для Кокера наркотичними та алкогольними ексцесами. «Якщо ти вже потрапив у цю спіраль, яка веде вниз, то з неї дуже важко вибратися. Мені для цього знадобилися роки», — сказав виконавець в одному зі своїх інтерв’ю.

Повернутися до нормального життя йому допомогла дружина, Пем Бейкер. «Вона дала мені зрозуміти, що люди й досі хочуть чути, як я співаю», — згадував співак.

Кокер залишався активним музикантом практично до кінця своїх днів. Останній студійний альбом він видав два роки тому.

Він був не лише одним із найбільш талановитих виконавців рок- і соул-музики в Британії, а й активним громадським діячем, запеклим захисником природи та тварин. Минулого року артист виступив проти відстрілу бездомних собак під час Універсіади в російській Казані. Джо також створив благодійний фонд Cocker Kids’, який допомагав дітям із малозабезпечених родин отримати освіту.

Він також намагався не відставати від життя, тому був активним користувачем інтернету, мав свої сторінки у популярних соціальних мережах «Фейсбук» і «Твіттер». «Кокер був просто унікальним. Неможливо буде заповнити пустку, яку його смерть залишила в наших серцях», — підсумував агент покійного Баррі Маршалл.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>