Бережися автомобіля!

24.12.2014
Бережися автомобіля!

Сміттєвоз у Глазго міг би наробити ще багато лиха, якби не врізався в готель. (з сайту q13fox.com.)

Низка загадкових дорожньо-транспортних пригод сталася впродовж кількох останніх днів у Європі. Позавчора близько 7-ї години вечора в центрі французького міста Нант водій спрямував свій мінівен у юрбу людей, які прийшли на різдвяний ярмарок. Травмовано щонайменше 10 осіб, четверо з них — у тяжкому стані. Після наїзду на ринок автомобіліст спробував вкоротити собі віку, вдаривши себе ножем у груди. Але вижив, його доправили до лікарні. Влада повідомила, що чоловік добре відомий поліції за дрібні злочини.

Як заявив очільник МВС Франції Бернар Казнев, який особисто прибув на місце інциденту, напад водія на пішоходів у Нанті не був терактом і не мав політичного чи релігійного підґрунтя. За попередніми даними розслідування, нападник — психічно неврівноважений 37-річний чоловік.

За добу до цього інциденту в іншому французькому місті — Діжоні — чоловік, що сидів за кермом автомобіля, виїхав на тротуар і з вигуками «Аллах акбар!» проїхав ним півтора кілометра, збивши й поранивши 13 пішоходів, що не встигли відскочити від коліс його «Рено». Поліція, яка затримала навіженого, повідомила, що 40-річний водій мав психічний розлад, перебував на обліку за незначні правопорушення та вже проходив курс лікування у психіатричному закладі, інформує «Франс пресс».

А в найбільшому місті Шотландії, Глазго, позавчора о 15:30 за місцевим часом сталася трагедія за участю величезного сміттєвоза. У найбільш людному місці, на Джордж Сквер, водій сміттєвоза спочатку на смерть збив пішохода на переході, а потім виїхав на заповнений людьми тротуар і проїхав ним 300 метрів, доки машина не врізалася в будівлю готелю. Загинуло шестеро людей, багато отримали поранення.

Відразу ж з’явилися версії про теракт, але представник поліції Глазго Стюарт Карл повідомив Бі-Бі-Сі, що водій сміттєвоза переніс серцевий напад і його в тяжкому стані доставили до шпиталю. Однак не всі вірять цій версії, оскільки водій є мусульманином.

ДО РЕЧІ

Якщо водіїв-зловмисників у Нанті та Діжоні французькі правоохоронці назвали психічно неврівноваженими, то щодо 20-річного француза походженням із Бурунді, який 20 грудня з вигуками «Аллах акбар!» поранив трьох поліцейських у передмісті Тура, оприлюднено зовсім інші висновки. Нападника, якого правоохоронці застрелили на місці злочину, підозрюють у зв’язках із терористичним угрупованням «Ісламська держава». Прибічники цього руху стають серйозною проблемою у країнах Заходу. Впродовж останнього року кількість французів, які вирушили на джихад до Сирії та Іраку, зросла вдвічі — до 1200 осіб. При цьому з Сирії до Франції впродовж останнього року повернулися 234 бойовики-джихадисти. Більшість із них заарештовано, але на цей час відбувся суд лише над одним.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>