«Чи прийде сама Соломія на презентацію?»

24.12.2014
«Чи прийде сама Соломія на презентацію?»

Солістка гурту «Крихітка» Каша Сальцова долучилася до проекту «Атмосфера Крушельницької» своїми піснями. «Соломія — ікона. Слабкі люди не роблять мистецтво», — говорить Каша. (надане прес-службою проекту.)

Днями в галереї столичного торговельного центру «Атмосфера» відкрилася виставка, присвячена Соломії Крушельницькій. Вона стала вінцем сукупності ініціатив, які відбувалися протягом місяця в просторі інтернету як частина проекту «Заквітчані». У рамках Ukrainian Fashion Week проект «Заквітчані» покликаний відродити цікавість до класичної української культури і надати нових сенсів уже відомим речам. «Нещодавно дизайнери українських брендів представили свої фантазії на тему українських традиційних вінків, сімнадцятого грудня теж в рамках «Заквітчаних» стартував проект «Щирі», що передбачає випуск календарів із зображенням відомих українок», — розповідає «УМ» директор ТЦ «Атмосфера», організатор проекту «Атмосфера Крушельницької» Наталя Кравець. А зараз організатори спробували надати нового звучання образам українських жінок, які своїм талантом прописали слово «Україна» у світовій книзі пам’яті та мистецтва. Перша жінка, про яку вони вирішили розповісти, — Соломія Крушельницька.

«Атмосфера Крушельницької» — перший із серії проектів, присвячений відомим українкам. Усього протягом восьми місяців нам нагадають про імена п’ятьох славетних жінок. Олександр Тодорчук, один з організаторів, відкриваючи завісу таємничості, повідомив «УМ»: «Те, що першою має бути пані Крушельницька, — ні в кого не викликало сумнівів, це ніби одразу стало зрозумілим. Далі плануємо проекти пам’яті Марії Заньковецької, Марко Вовчок, Квітки Цісик». Нагадувати про цих славетних українок необхідно, адже впродовж підготовки виставки до організаторів доволі часто зверталися із запитанням: «Чи прийде сама Соломія на презентацію?». Саме в такі моменти вони розуміли, що їхня робота з популяризації української історії та культури надзвичайно потрібна українцям.

Соломія Крушельницька народилася на Тернопільщині у 1872 році. Це українка, яка врятувала оперу Пуччіні «Мадам Баттерфляй». На знак подяки італійський композитор подарував співачці свій портрет із написом «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй». Скульптура у бронзі примадони Соломії Крушельницької прикрашає відомий в усьому світі міланський театр «Ла Скала». Вона виступала на сценах театрів Італії, Іспанії, Франції, Португалії, Росії, Польщі, Австрії, Єгипту, Аргентини, Чилі. Свої концерти в різних країнах Соломія зазвичай завершувала українськими народними піснями. Ця жінка, маючи рак горла, співала зі сцени. «Вона — ікона. Слабкі люди не роблять мистецтво», — говорить про неї «УМ» Каша Сальцова, солістка гурту «Крихітка».

«Атмосфера Крушельницької» — спільна назва таких заходів, як конкурс ілюстраторів, музичний проект, ініціатива «Крушельницька 2.0», «Зірковий проект» та фотовиставка «Я люблю Соломію». Сучасним ілюстраторам та дизайнерам запропонували уявити, як виглядав би той чи інший костюм Соломії, якби оперна діва жила і творила сьогодні, і побачити, якою була ця жінка — та відтворити її образ на полотні. На конкурс було надіслано понад 150 робіт. Журі у складі голови оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірини Данилевської, редактора відділу культури журналу Vogue Ukrainian Валентини Клименко, керівника проекту IMAGO Інги Вишневської та дизайнера і режисера Олексія Залевського визначило переможців, якими стали Олена Лондон та Марія Крутоголова. Олена Лондон поділилася з «УМ» своїм відчуттям, яке, мабуть, і надихнуло її на створення оригінальної картини: «Я люблю людей, які живуть яскраво. Соломія Крушельницька жила оперою. Якщо дійсно так любити свою справу — живеш зовсім по-іншому, живеш яскраво». Полотно ж Марії Крутоголової і кольорами, і символами, і сюжетом демонструє український національний колорит і одночасно показує співачку як рідкісну, незвичайну перлину світового мистецтва.

Музичний проект представляє переспіви та інтерпретації композицій з репертуару Соломії Крушельницької у виконанні сучасних співаків: Юлії Саніної (гурт The HARDKISS), Олега «Фагота» Михайлюти (гурт «ТНМК») та Каши Сальцової. Зірки українського шоу-бізнесу долучилися до проекту і як моделі. Джамала, Анастасія Приходько, Каша Сальцова та Юлія Саніна знялися в найвідоміших костюмах оперної діви. Співачки перевтілилися в героїнь, граючи яких, Соломія Крушельницька завоювала серця публіки по всьому світу: Чіо-Чіо-Сан (опера «Мадам Баттерфляй» Джакомо Пуччіні), Ельзу (опера «Лоенгрін» Ріхарда Вагнера), Аїду (однойменна опера Джузеппе Верді) і Єлену (опера «Мефістофель» Арріго Бойто). Для фотосесії зірок реконструкції сценічних костюмів Соломії надав львівський Музично-меморіальний музей Соломії Крушельницької, а головні убори були відтворені студією Лесі Патоки.

Всеукраїнський конкурс «Крушельницька 2.0» був покликаний знайти молоду виконавицю, яка могла б продовжити славетну справу Соломії Крушельницької. Загалом на конкурс студенти різних музичних навчальних закладів подали 28 заявок. До складу журі входили ректор НМАУ ім. П.І. Чайковського Володимир Рожок, диригент Іван Гамкало, проректор Київської консерваторії Леся Олійник, оперні співаки Ірина Даць та Валентин Пивоваров, композитор Мирослав Скорик та директор Музично-меморіального музею Соломії Крушельницької Галина Тихобаєва. Переможницею конкурсу «Крушельницька 2.0» стала Дар’я Миколенко, яка виконала арію Лауретти. Голос співачки, як розповіла «УМ» член журі Ірина Даць, — драматичне сопрано.

Виставка «Атмосфера Крушельницької» триватиме до 1 лютого 2015 року. Вхід — безкоштовний

ДО УВАГИ

Всі люблять Соломію

Ті, хто не вміють чи не бажають малювати та співати, змогли долучитися до проекту «Атмосфера Крушельницької», зробивши фотографії з написаними цікавими фактами про видатну українську співачку або із фразою «Я люблю Соломію». У проекті взяли участь публічні особи, культурні діячі, журналісти, студенти та викладачі музичних, освітніх закладів, пересічні кияни, а також, як зазначають організатори, «білий песик Умка».