Як не обстріл, то теракт

24.12.2014

Сьогодні у Мінську знову запланована зустріч тристоронньої контактної групи із врегулювання ситуації на Донбасі. Щоправда, жодних гарантій, що в кінцевому підсумку її вкотре не перенесуть через нові забаганки бойовиків iз «ДНР» і «ЛНР», немає. «Час для слів минув, настав час ухвалювати конкретні рішення і дії», — лаконічно каже про «Мінськ-2» голова МЗС України Павло Клімкін.

Зауважимо, що нові дати зустрічі у Мінську «вималювалися» позавчора увечері, за результатами телефонних переговорів у «нормандському форматі» Президента України Петра Порошенка, федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель, президента Франції Франсуа Олланда та президента РФ Володимира Путіна. Відтак планують два раунди перемовин — у середу і в п’ятницю, 24 та 26 грудня.

За словами представниці ОБСЄ Хайді Тальявіні, на зустрічі тристоронньої контактної групи у Мінську обговорюватимуть чотири блоки питань: припинення вогню всіма сторонами, відведення всіма сторонами важкої техніки, обмін полонених «усіх на всіх», доставка гуманітарних вантажів на підконтрольні бойовикам території для запобігання гуманітарній катастрофі.

А тим часом мешканці зони АТО не чекають на вирішення своїх проблем у білоруській столиці і все активніше переселяються на території Донеччини, контрольовані Україною. «За минулий тиждень таке збільшення можна констатувати в Артемівську — на 51%, Селидовому (40%), Новогродівці (21%), Краматорську (20%), Красноармійському (25%) й Артемівському (20%) районах», — повідомляє прес-служба Донецької облдержадміністрації.

За даними РНБО, в зоні АТО триває «режим тиші», бойовики здійснюють лише хаотичні та невдалі спроби спровокувати українських військових (за попередню добу таких спроб було дев’ять). Жоден український вояк не загинув. Водночас, окупанти почали активніше застосовувати безпілотники для збору розвідданих щодо українських позицій.

Те, що ворог останнім часом воліє робити ставку не на активні бойові дії, а на теракти, підтверджують події в Маріуполі, де позаминулої ночі була спроба підірвати залізничний міст, який пов’язував металургійні комбінати імені Ілліча й «Азовсталь» групи «Метінвест» (належить Рінату Ахметову) із Маріупольським торговельним портом. Міст зазнав ушкоджень, але вцілів. При цьому ворожі диверсанти обстріляли з автоматів трьох охоронців «Азовсталі», які патрулювали залізничний перегін. Один чоловік загинув на місці, ще одного охоронця госпіталізовано з пораненнями.

Рух поїздів у районі залізничного вокзалу й морського торговельного порту було тимчасово призупинено, а у місті створили оперативний штаб iз представників влади, прокуратури, правоохоронних органів для ліквідації наслідків НП й виявлення причетних, повідомляє прес-служба Маріупольської міськради.

У «Метінвест-холдингу» додають, що вбивство охоронця та підрив мосту — частини одного теракту, покликаного зупинити роботу двох металургійних підприємств Маріуполя. При огляді місця події працівниками міліції були виявлено два мішки тротилу поруч із опорою мосту, неподалік від місця нападу на охоронців. Отже терористи не встигли здійснити свій задум до кінця саме через патруль підприємства.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>