НОВИНИ ПЛЮС

17.12.2014

Турчинов став секретарем РНБО

Президент Петро Порошенко призначив Олександра Турчинова секретарем Ради нацбезпеки і оборони. Коментуючи призначення, Турчинов заявив, що «РНБО має стати центром прийняття рішень iз будь-яких викликів, які загрожують національній безпеці та обороні. І я впевнений, що спільно ми можемо це забезпечити». Президент натомість так сформулював завдання, що стоять перед Радою з нацбезпеки: «Крім ситуації на фронті, крім ситуації в Донецькій і Луганській областях, причому як у військовій сфері, сфері безпеки, так і в економічній, господарській, соціальній площинах, стоїть надзвичайно важливе завдання щодо стабілізації внутрішньополітичної ситуації». Порошенко додав, що вважає Турчинова однією з «найбільш вдалих, найбільш ефективних кандидатур на цю відповідальну посаду».

На бойовиків зібрано досьє

Центр «Миротворець» зібрав дані вже про понад 7500 бойовиків і сепаратистів на Донбасі, а МВС отримало дозвіл суду на затримання й арешт понад 500 таких осіб. Про це повідомив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко. «Інформацією із сайта центру «Миротворець» уже давно користується МВС, СБУ, розвідка, прикордонна служба — з метою збору інформації для відкриття кримінальних справ і отримання рішень суду про затримання й арешт сепаратистів і терористів», — зазначив Геращенко. Він наголосив: «Сам факт перебування у базі не є фактом гарантованого скоєння злочину даною особою. Але ця особа може бути причетна до злочинів проти народу України. І тому, якщо вона перебуває в зоні досяжності правоохоронних органів, її треба щонайменше допитати».

З зони АТО крадуть вугілля

У понеділок прикордонники затримали при виїзді з окупованих територій 25 вагонів iз вантажем вугілля та 22 вагони з ломом чорних металів вагою 3267 тонн. Про це повідомив речник Інформаційного центру РНБО, полковник Андрій Лисенко. Вантаж, про який iдеться, не мав належних супровідних документів, його законність наразі перевіряється, додав Лисенко. Загалом, за словами речника, протягом останніх двох місяців прикордонники виявили понад 10 тисяч тонн вугілля без документів.