Як Дені Сашкові зуб дав

16.12.2014
Як Дені Сашкові зуб дав

Вентер у технічному нокауті після лівого бокового Усика. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Імовірно, в наступному році Олександр Усик отримає право взяти участь у титульному бою за пояс чемпіона WBO в першій важкій вазі (до 90,89 кг). Його суперником може бути німець Марко Хук — якщо до того часу збереже нинішній лідерський статус. Минулої суботи 27-річний кримчанин відстояв звання інтерконтинентального чемпіона за версією WBO, перемігши в київському Палаці спорту Дені Вентера з ПАР, і піднявся в рейтингу WBO з сьомого на п’яте місце. Це шостий бій олімпійського чемпіона Пекіна на професійному ринзі і шоста перемога нокаутом.

Звітний бій виявився найдовшим у профі-кар’єрі Кота, як називають Усика. Поєдинок був розрахований максимум на десять раундів, і Сашкові знадобилося дев’ять, аби суперник викинув білий прапор. Власне, 35-річний Вентер був помітно сильнішим за всіх попередніх опонентів Усика, маючи 20 перемог і 7 поразок.

Товариш і колишній колега по аматорській збірній Василь Ломаченко так прокоментував цей виступ Усика: «Цікавий бій. Саша демонструє не бійку яку-небудь, а справжній бокс. За ним завжди цікаво спостерігати, особливо коли наближається розв’язка. Останні раунди особливо цікаво дивитися».

Українець вийшов на ринг у накидці, стилізованій під смокінг, із краваткою-метеликом на шиї. На спині було зображено величезний білий тризуб — при тому що Сашко з родиною залишається жителем анексованого Криму й час від часу бере участь у спортивних заходах, які проводить окупаційна проросійська влада.

У бою з досвідченим та терплячим візаві Усик резонно не форсував події і не ішов у розміни, а працював на дистанції, поступово нарощуючи перевагу й тішачи вболівальників активними вибухами наприкінці раундів. Підопічний промоутерської компанії братів Кличків «К2» домінував протягом більшої частини поєдинку — хоча Вентер досить успішно стримував удари, небезпечно контратакував і, на око, навіть виграв одну чи дві середні 3-хвилинки. Розв’язка сталася, коли після лівого бокового удару в щелепу у південоноафриканця вилетів зуб. Дені «поплив», і суддя зафіксував технічний нокаут.

«Вентер сьогодні боксував дуже гідно. Після такого поєдинку точно ніхто не зможе сказати, що це був якийсь договірний бій або в Усика був слабкий опонент. Поєдинок тримав у напрузі, і в якийсь момент серце тьохнуло, — зізнався один із зіркових глядачів, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук. — Вважую Сашу надією України. Хочеться підтримати його на початку кар’єри, дати позитивний заряд».