Недовга Рада

10.12.2014
Недовга Рада

Як у «старі добрі часи». Депутати блокують трибуну. (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Якщо досі парламентську трибуну блокувала опозиція, то тепер це робить одна з фракцій більшості. Вчора стратегічний пост оточили представники Радикальної партії — «ляшковці» вимагали звільнити з керівних посад у комітетах ВР тих депутатів, які голосували за закони 16 січня. Представники РП підрахували: у керівні органи парламентських комітетів просочилося до 16 депутатів з колішньої проянуковичівської коаліції. Спікер ВР Володимир Гройсман поставив на голосування проект постанови Радикальної партії до порядку денного, і постанова ця набрала необхідну більшість голосів.

А тим часом колишні «регіонали» в лавах комітетів були предметом обговорення й у Блоці Петра Порошенка. Депутат від БПП Ольга Богомолець запропонувала вважати відмінність стенограми голосування від кінцевого тексту постанови на офіційному сайті ВР «державною зрадою або змовою, за що повинна виникнути кримінальна відповідальність». Ідеться про те, про що в попередньому номері писала «УМ» — одіозний Олесь Довгий таки посів місце «зама» в одному з комітетів, хоча під час обговорення цього питання його кандидатуру відхилили. Тепер Раді належить розібратися в тому, як подібне могло статися. У свою чергу, Віктор Пинзеник запропонував скасувати результати голосування й ухвалити іншу постанову, яка відобразить справжню позицію коаліції.

Загалом засідання Верховної Ради у вівторок 9 грудня було недовгим. Прозасідавши годину, депутати розійшлися до 10-ї ранку четверга. За цей час встигли небагато: зокрема, визначились iз кандидатурами керівників іще двох комітетів — з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та з питань фінансової політики. Перший може очолити Сергій Скуратовський, тоді як «фінансовий» комітет, ймовірно, відійде Сергію Рибалку. Обидва кандидати є представниками Радикальної партії.

Іще депутати створили міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості», до якого увійшли 26 депутатів. Також присягу склав новообраний депутат від «Народного фронту» Олександр Романовський, який отримав можливість стати депутатом після обрання уряду. Однак парламентарії затвердили календарний план проведення першої сесії Верховної Ради України VIII скликання, згідно з яким роботу першої сесії завершать 16 січня. 

Із планів на найближче майбутнє у нардепів — зняття депутатської недоторканності. Хоч як би довго не говорили про необхідність такого кроку, досі його ще не зробили. Представники «Батьківщини» розпочали вчора збір підписів, повідомив член фракції Сергій Соболєв. «Ми просимо наших колег по парламенту продовжити цю роботу, аби ми мали можливість, зібравши 150 підписів, розпочати разом iз реформою Конституції й реформу парламентаризму. Ми вважаємо, що це питання невідкладне», — зазначив він.

Перед тим, як розійтися до завтра, депутати включили також до порядку денного сесії проект постанови №1095 — щодо звернення до Державної Думи Росії з питання звільнення Надії Савченко. Постанову цю підтримали 343 голосами. У четвер депутати, ймовірно, розглянуть питання щодо скасування позаблокового статусу України, а у п’ятницю до Ради має завітати повний склад новообраного уряду — задля презентації плану роботи.