Хто винен? Інтерпол

10.12.2014

Інтерпол вважає переслідування Віктора Януковича та інших колишіх високопосадовців замовним, переконує Генпрокурор України Віталій Ярема. Він стверджує: ГПУ надала всі необхідні матеріали, які повинні стати підставою для оголошення кількох осіб в міжнародний розшук, проте Інтерпол цього не робить. «Вони (Інтерпол) сказали, що в розшуку Януковича вбачаються політичні переслідування», — заявляє Ярема. За словами Генпрокурора, разом з екс-Президентом мали б шукати ще сімох чиновників, зокрема, колишнього голову МВС Віталія Захарченка та екс-очільника ГПУ Віктора Пшонку.

А за словами начальника Головного слідчого управління СБУ Василя Вовка, посадовці режиму Януковича вже зареєстровані у пошуковій базі Інтерполу. Під час «круглого столу» з питань розслідування подій на майдані Незалежності та загибелі «Небесної сотні» Вовк сказав: «Повірте мені, найближчим часом ми це (розшук) побачимо. Інтерпол буде їх розшукувати, щоб вони, окрім як у Росію і Крим, більше нікуди не поїхали. Нехай їдуть до нас», — заявив він.

Проте поки що ніхто нікуди не їде. Хіба що кошти Януковича, які лишилися на його банківських рахунках, намагаються «мандрувати» слідом за своїм господарем. «Минулої п’ятниці була спроба адвокатів Віктора Януковича зняти кошти — 20 мільйонів гривень, які знаходяться на його рахунку в «Ощадбанку», була спроба зняти арешт з цих коштів і вивезти їх за межі України. В даному випадку вже була взаємодія з Печерським судом, нам заздалегідь повідомили, і суд за поданням ГПУ відхилив клопотання адвокатів», — розповідає Ярема.

Однак не все так гладко. Якщо Януковичу-старшому й дали по руках, то його син Олександр займався бізнесом та розвивав свій «Всеукраїнський банк розвитку» ще довгий час після втечі батька. Про це повідомив депутат Верховної Ради від БПП Сергій Лещенко. «З моменту втечі Януковича 21 лютого 2014 року по травень 2014 року фізичні особи з прізвищами, які нікому ні про що не говорять, внесли до «Всеукраїнського банку розвитку» 40 мільйонів доларів на депозити. Причому вносилися однакові круглі суми по 3-5 мільйонів в одні й ті самі дні», — повідомив він.

Депутат заявив, що зволікання з розслідуванням щодо руху коштів на рахунках ВБР викликає обурення. Через це Антикорупційний комітет Ради, до якого входить Лещенко, вирішив запросити Генпрокурора Віталія Ярему для звіту щодо розслідування справ проти осіб, на яких накладено санкції Євросоюзу. «Спільна позиція членів комітету — прийти має особисто Генпрокурор, а не хтось із його заступників, яких домовлено не заслуховувати», — підкреслив Лещенко.

Генпрокурор тим часом воліє звітувати про те, про що звітувати зручніше. Він, наприклад, інформує громадськість про те, що підозра щодо скоєння злочину скерована двом депутатам попередньої каденції — Володимиру Олійнику та Ігорю Калетнику. (Йдеться про їхню участь у голосуванні за закони від 16 січня). «Решті 232... депутатам підозри немає. Це були політичні рішення. Поки що слідство в діях цих депутатів не вбачає складу злочину», — заявляє Ярема.

Щодо розстрілів учасників Майдану Генпрокурор має таку інформацію: «Підозрюваних осіб сьогодні 22, і ще 13 у розробці для того, щоб оголосити їх у розшук». «Кожен iз високопоставлених чиновників, окрім причетності до розстрілів на Майдані, причетний і до розкрадання коштів. Ці гроші розмiщенi на рахунках у Швейцарії, Ліхтенштейні та країнах ЄС. У нас уже заарештовано близько 2 мільярдів доларів на різних рахунках цих людей, і є нерухомість», — додає він.

Торкається Генпрокурор й питання постачання в Україну вугілля. «Купівля вугілля (з «ДНР» / «ЛНР») не дозволяється, тому що це фінансування тероризму, і за це є кримінальна відповідальність... Якщо туди віддаються гроші, а назад іде вугілля, значить, це називається фінансування тероризму», — говорить Ярема. Постачання палива з ПАР натомість «не дозволяється також» — тамтешнє вугілля, за словами Генпрокурора, «горить лише тоді, коли його розмішати 30 на 70 iз луганським антрацитом. Або потрібно підсвічувати газом чи мазутом. Це вугілля не відповідає тим умовам, які зазначені в договорі».

Отож, єдиний вихід, мабуть, полягає у тому, щоб купувати продукт у РФ — недарма новообраний міністр енергетики Володимир Демчишин вважає це політично складним, але вмотивованим кроком. Утiм це вже інша історія...

СПРАВА ГОНГАДЗЕ

 А тим часом по іншій резонансній справі немає жодного просування. Апеляційний суд Києвавідклаврозгляд апеляції на вирок колишньому генералу МВС Олексію Пукачу на невизначений термін. Адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко повідомляє, що Пукач відбуває покарання у досить комфортних умовах. «Його годують дуже якісно, до нього звертаються, як до особи, що є генералом. Він почувається «перцем» у цій історії, — каже адвокат. Валентина Теличенко розповідає, що вбивця журналіста не розкаявся у своєму злочині. «Сьогодні і під час судового засідання, і в проміжку, коли судді ще не зайшли до зали, Пукач розказував, який Гонгадзе був злочинець, і що він таких, як Гонгадзе, тисячі вивозив»,— наводить слова Теличенко «Телекритика». Суд розглядає справу Пукача у закритому режимі.