Наші на Бернд-Айхінгер-Платц

10.12.2014
Наші на Бернд-Айхінгер-Платц

Ігор Янковський, засновник Фонду «Ініціатива заради майбутнього», Євген Нищук, міністр культури України в 2014 році, Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, Андрій Халпахчі, генеральний директор КМКФ «Молодість».

Нещодавно у Мюнхені проходили «Дні українського кіно», які організував Фонд Ігоря Янковського за сприяння КМКФ «Молодість» та Міністерства культури України. Покази тривали в залах Університету телебачення й кіно Мюнхена, на Бернд-Айхінгер-Платц.

Українську делегацію представляли: Ігор Янковський, засновник фонду «Ініціатива заради майбутнього», Євген Нищук, міністр культури України в 2014 році, Пилип Іллєнко, голова Державного агентства України з питань кіно, Андрій Халпахчі, генеральний директор КМКФ «Молодість» і українська команда молодих талановитих режисерів та сценаристів, які представляли свої роботи в Німеччині.

Звертаючись до гостей заходу, Ігор Янковський зазначив: «Нашу співпрацю з кінофестивалем «Молодість» ми розглядаємо як стартовий майданчик для молодих талантів, здатний надати імпульс їхньому подальшому розвитку. Ми віримо, що і наша підтримка Національного конкурсу, і робота українських делегацій на світових кінофестивалях, і Дні українського кіно за кордоном, які ми будемо проводити і в наступному році, допоможуть відкрити в Україні нові таланти, унікальних самобутніх режисерів, які з часом братимуть участь у конкурсах таких престижних кінофестивалів, як Каннський, Берлінський, Венеціанський та інших».

У рамках заходу відбулася мюнхенська прем’єра нового фільму «Поводир». Уся ж повнометражна програма складалася з кінострічок, створених у 2012—2014 роках, які завоювали симпатії глядачів і відзначені нагородами світових кінофестивалів, а саме: фільм «Істальгія» (2012 р.), «Брати. Остання сповідь» (2014 р.), «Молитва за гетьмана Мазепу»

Організатори також презентували німецькому глядачеві найкращі короткометражні фільми Національного конкурсу КМКФ «Молодість» за 2014 рік: фільм «Обличчя» режисера Никона Романченка, «Прості речі» Олександра Ратія — нова робота торішнього переможця Національної програми «Молодості», відзначена спеціальним дипломом журі, і фільм ще одного дипломанта «Молодості-14» — «Равлики» Марини Вроди, лауреата Каннської «Золотої пальмової гілки» за свою попередню короткометражну роботу «Крос».

«Дні українського кіно в Мюнхені» — важлива подія для українського кінематографа в цілому і дуже необхідна для молодих режисерів. Адже таким чином відбувається інтеграція молодих кінематографістів у світове кіноспівтовариство.

Крім культурної місії, «Дні українського кіно в Мюнхені» носили і благодійний характер. Усі кошти, зібрані від продажу квитків, організатори передадуть на потреби дітей, що постраждали від військових дій на сході.