Полювання за скарбами

10.12.2014

Про цю розкішну колекцію ходили легенди. Тривалий час вона зберігалася нереставрованою у фондах Національного музею мистецтв імені Ханенків. І лише зараз поціновувачі європейського живопису мають нагоду побачити унікальні твори на виставці «Скарби баронів де Шодуар». Перлини європейського мистецтва належать Житомирському обласному краєзнавчому музею, який розташований у старовинній будівлі, колишній резиденції римокатолицьких єпископів. Зараз музей на капітальному ремонті, який iз дня на день має закінчитися.

Та поки музей не закрили на ремонт, колекція зберігалася у Житомирі. Там же чимало полотен залило дощовою водою. Деякі портрети свого часу «реставрували» народні умільці, нанісши товсті шари фарби на полотно. Щоб не так блідо виглядали. Національний науково-дослідний реставраційний центр України вивіз звідти зібрання і зумів відродити картини майже з попелу. Тому не дивно, що написи під експонатами містять не лише звичний набір відомостей, а й імена реставраторів.

До слова, колекція сформувалася в першій чверті XIX століття. Її заснував інтелектуал з європейською освітою та вишуканим смаком Станіслав (1792—1858). Твори зберігалися у родинному маєтку в містечку Івниця Житомирської області. Онук колекціонера — Іван Максиміліанович де Шодуар на початку XIX століття перевіз всю колекцію до Житомира і у своєму заповіті передав колекцію місту.

На виставці представлені картини італійського ренесансу і бароко, які б хотів вполювати чи не кожен музей в Європі, зокрема — шедеври Луки Джордано, Аннібале Карраччі, Бернардо Строцці, Матіаса Стомера, Джованні Баттіста Креспі, скульптури-алегорії Квінтіліо Корбелліні, твори знаменитих портретистів — Йоганна Баптиста Лампі, Якоба-Фердінанда Фута, П’єра Міньяра та Александера Росліна, а також пейзажі й натюрморти живописців Голландії та Фландрії — Александера Коземанса, Людолфа Бакхейзена, Віллема ван де Вельде.

Виставка «Скарби баронів де Шодуар» триватиме у Музеї Ханенків до 30 грудня.