Бюджет із запахом сльозогінного газу

09.12.2014
Бюджет із запахом сльозогінного газу

Учасники демонстрації, що переросла в сутички з поліцією, були налаштовані рішуче. (з сайта ibtimes.co.uk.)

У ніч на понеділок, незважаючи на масові акції протесту, що тривали в Афінах із суботи, парламент Греції таки ухвалив бюджет на 2015 рік. Як повідомляє «Євроньюз», суперечливий документ, який передбачає темпи зростання на рівні майже 3%, ледве переконав необхідну для ухвалення кількість депутатів: «за» висловилося 155 парламентаріїв, «проти» — 134.

«Після багатьох десятиліть наша країна нарешті отримала цього року перший збалансований бюджет. Це — історичний момент», — заявив прем’єр-міністр Антоніс Самарас. Хоча остаточну версію державного кошторису на наступний рік Греції ще належить ухвалити з трійкою кредиторів, які певні, що без додаткових 2-3 мільярдів євро доходів дотриматися цього плану Афіни не зможуть.

Завдяки радикальним діям уряду, який наважився піти проти волі населення і, на вимогу міжнародних кредиторів суттєво урізати соціальні виплати, пенсії, зарплати в бюджетному секторі та інші витрати, упродовж цього року Греція нарешті хоч і поволі, але впевнено почала виходити з кризи. Але народ, зрозуміло, незадоволений, адже на власних гаманцях поки що відчуває лише «мінуси» такої політики.

На масовий мітинг протесту в Афінах люди почали збиратися в ніч на неділю, з нагоди шостої річниці загибелі 15-річного підлітка Александроса Грігоропулоса у сутичках із поліцією. Акції з вимогою відставку уряду активно підбурюють ліві радикальні партії опозиції, які вимагають проведення дострокових загальних виборів іще до кінця цієї зими.

У результаті те, що починалося як мирна демонстрація пам’яті загиблого, переросло в сутички з поліцією не лише в Афінах, а й у Салоніках та деяких інших великих містах. Мітингувальники підпалювали автомобілі, в тому числі пожежні та поліцейські, громили магазини й кидалися у поліцейських камінням.

Силовики, у свою чергу, застосували сльозогінний газ проти найбільш активних демонстрантів.

У столиці протягом доби було заарештовано 211 людей, у Салоніках — 25.

Як повідомляє грецька преса, частина сутичок відбувалася в туристичній, центральній частині Афін, однак епіцентром протистояння стало передмістя Екзархія, яке вважають вотчиною анархістів. Там на вулицях навіть звели барикади. Віце-мер столиці Георг Апостолопулос заявив, що анархісти «знищують туристичний імідж Афін», а збиток від безладів «неможливо підрахувати».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>