Гра на удачу

09.12.2014
Гра на удачу

Ворота збірної Данії атакує Анна Редька. (з офіційного сайта змагань.)

Із 1994 року, коли почали проводити жіночий чемпіонат Європи з ручного м’яча, українська національна команда не пропустила жодного турніру. Однак на свій 11-й поспіль єврофорум «синьо-жовтий» ветеран континентального гандболу прибув не в найкращій формі. Війна на Донбасі, слабкий внутрішній чемпіонат, двовладдя у федерації, втрата ключової виконавиці (Юлії Манагарової) — усе це не сприяло оптимальній підготовці до ЧЄ. Загалом, як відзначила капітан команди Анастасія Підпалова, мало хто взагалі очікував побачити українську збірну у фінальній частині Євро-2014, відтак уже сама участь «синьо-жовтих» у турнірі, який 7 грудня розпочався в Угорщині та Хорватії, стала для дівчат великим щастям.

Проте склад учасників групи В, куди потрапила команда Леоніда Ратнера, змусив наставника нашої збірної схопитися за голову. «Наш квартет найсильніший на турнірі. Тож якщо ми подолаємо груповий раунд, це буде неймовірна удача», — визнає 76-річний наставник «синьо-жовтих». І справді, збірні Данії та Норвегії, котрі на двох виграли вісім із десяти європейських першостей, — поза конкуренцією. В активі третього опонента наших дівчат — команди Румунії — є доволі свіжа «бронза», здобута на ЧЄ-2010. Однак, як прогнозують експерти й свідчать результати першого туру, саме між румунками та українками (в останній ігровий день) має визначитися четвертий зайвий, котрий залишиться за бортом змагань.

Свій перший матч на турнірі збірна Румунії програла чинним віце-чемпіонкам Європи та володаркам загалом п’яти золотих континентальних нагород iз Норвегії (19:27), а наші дівчата поступилися данській збірній, в активі якої три титули чемпіонів Старого світу (23:32). Попри відчутну поразку, сказати, що колектив Леоніда Ратнера виглядав абсолютно недієздатним, не можна. Навпаки, на гру з титулованими суперницями, яка проходила в Дебрецені, українки вийшли добре «зарядженими», і якби не кілька провальних епізодів, підсумковий результат мав би зовсім інший вигляд. А так, подвійне вилучення українських гандболісток у середині першого тайму та затяжний «ступор» «синьо-жовтих», у який вони провалилися після 15-хвилинної перерви, дозволив данкам спочатку вийти з нічийного «клінчу», а згодом і наростити перевагу до розгромного характеру.

Утім, здається, засмучуватися через ці невдачі не варто. Де б ще і коли наші збірниці, жодна з яких не грає в Лізі чемпіонів, зустрілися з найкращими гандболістками континенту!

ТАБЛО

Чемпіонат Європи (Хорватія—Угорщина). Жінки. Група В. Норвегія — Румунія — 27:19. Данія — Україна — 32:23 (14:11, Норгаард (8) — Борщенко (7), Ніколаєнко (6)). Група А. Іспанія — Польща — 29:22, Угорщина — Росія — 29:29.

 

ЛІГА ЧЕМПІОНІВ

Змарнована спроба

Програвши у Франції, «Мотор» погіршив свої шанси на вихід із групи суперліги

Після невдалого, по суті, провального старту в груповому раунді ЛЧ-2014/2015, запорізькому «Мотору» спочатку вдалося виправити ситуацію. Дві поспіль перемоги над швейцарським клубом «Кадеттен» дозволили підопічним Сергія Бебешка піднятися з дна секстету на четверту позицію, яка дає можливість зіграти в «плей-оф» турніру. Утім для закріплення на прохідній позиції «Мотору» як повітря необхідна іще бодай одна перемога — над одним із прямих конкурентів за місце в «топ-16». Першою такою нагодою — у поєдинку з «Дюнкерком» — наші гандболісти не скористалися, хоча й мали підґрунтя для позитивного завершення виїзного протистояння з французьким клубом.

...У вирішальний момент матчу «Мотор» був змушений постійно наздоганяти опонента. Нагод, щоб зрівняти рахунок і, більше того, вирватися вперед, у хлопців Бебешка було вдосталь, утім результативно завершити свої атаки їм часто-густо не вдавалося. Однією з ключових проблем, що не дозволила українському повпреду розжитися очками в Дюнкерку, стала неймовірна кількість невимушених втрат. Намагаючись вивести на «ударну» позицію свого лінійного, гандболісти «Мотора» близько десятка разів віддали м’яч у руки суперника. Загалом, навіть iз таким відсотком браку «Мотор» заслуговував бодай на нічию, але чудова гра голкіпера «Дюнкерка» Аннотеля, який, серед інших подвигів, відзначився двома поспіль відбитими гандбольними пенальті, позбавила запоріжців такої можливості.

У наступному турі «Мотор» знову матиме нагоду потрапити до прохідної четвірки своєї групи. Український чемпіон у гостях зустрічатиметься з данським «Ольборгом», який випереджає команду Бебешка на два очки й наразі посідає четверте місце в секстеті. Цей поєдинок, як і матчі заключного ігрового дня групового раунду ЛЧ, відбудеться вже в лютому наступного року.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чоловіки. Група D. 8 тур. «Дюнкерк» (Франція) — «Мотор» (Україна) — 31:29 (17:17; Бютто (9), Гійяр (7) — Скопінцев (8), Онуфрієнко (7)), «Кадеттен Шафхаузен» — «Ольборг» — 25:25, «Пік Сегед» — «Віве Кельце» — 26:27.

Турнірне становище: «Віве Кельце» — 16, «Пік Сегед» — 12, «Дюнкерк», «Ольборг» — 6, «Мотор», «Кадеттен» — 4.