«Не здамо ні метра своєї землі!»

09.12.2014
«Не здамо ні метра своєї землі!»

З нагоди Дня Збройних сил Президент Порошенко нагородив «кіборгів».

На сьогодні керівництво України широко анонсувало чергову зустріч у Мінську тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі. Відвідуючи зону АТО у минулi вихіднi, Президент Петро Порошенко заявив, що на цій зустрічі за участю представників України, Росії та ОБСЄ офіційний Київ ставить завдання затвердити план графіку реалізації імплементації «мінських домовленостей». Ідеться про проведення саме 9 грудня дня артилерійської тиші з поступовим виходом упродовж тридцяти днів на лінію розмежування, яка визначена в Мінському протоколі. Усе це мало б кореспондуватися з відведенням важкого озброєння, артилерії і техніки, а також початком ефективного використання моніторингової і верифікаційної функції ОБСЄ для того, щоб забезпечити стабільне припинення вогню. За словами глави держави, результати незаконних «виборів» на Донбасі, які відбулися 2 листопада, повинні бути скасовані, при цьому має розпочатися політичний діалог i підготовка до проведення справжніх легітимних місцевих виборів. Утім, коли цей номер «УМ» готувався до друку, з’явилася інформація, що зустріч тристоронньої контактної групи в Мінську з невідомих причин переноситься щонайменше на кінець тижня.

А наші сепаратисти балувані

Про такий несподіваний поворот, з посиланням на джерело, близьке до переговорного процесу, повідомила агенція «Інтерфакс-Україна». Усе це збiглося з заявами бойовиків про те, що вони не встигають підготуватися до чергової зустрічі у Мінську, водночас представники терористичних «ЛНР» і «ДНР» встигли заявити нові вимоги до України. Вітчизняне МЗС відмовилося коментувати інформацію про перенесення зустрічі контактної групи.

Самопроголошений «віце-спікер народної ради ДНР» Денис Пушилін напередодні заявив, що найзручнішою датою для зустрічі він вважає 12 грудня, до того ж, категорично проти участі представників ЄС та США. Учора ж Пушилін від імені бойовиків ще й вирішив висунути Україні низку умов, серед яких — виплата пенсій на окупованій території та введення в дію законів України «Про особливий статус Донбасу» і «Про амністію».

Проте на Банковій сподіваються, що цей тиждень таки стане поворотним для Донбасу. Заступник глави адміністрації Президента Валерій Чалий сподівається, що Україні вдасться домогтися виконання «мінських домовленостей» і, перш за все, припинення вогню. «Залишається питання звільнення полонених — це категорична вимога української сторони. Домовленість обміну «всіх на всіх» полонених на сьогодні не дотримується. Україна свої зобов’язання виконує, інша сторона не виконує», — додає пан Чалий.

За його словами, без припинення вогню мирні мешканці, які залишаються в Донецькій і Луганській областях, можуть померти через брак засобів до існування. Адже бойовики не пропускають на окуповану територію українську гуманітарну допомогу. «Я покладаю надії — не на конкретний день, а на те, що прийдуть до тями ті, хто просто нехтує кількістю жертв на Донбасі. Прийдуть до тями ті, хто не може після фейкових виборів (2 листопада) взагалі ніяк забезпечити існування громадян там, — каже заступник глави АП. — Є велика загроза гуманітарної катастрофи. Сьогодні насправді без припинення вогню ми можемо просто втратити наших співгромадян... у період зими...».

У свою чергу, в РНБО зазначають, що українська армія ухвалить рішення щодо подальших маневрів лише після проведення переговорів у Мінську. «Сподіваємося, що переговори стануть важливим кроком, щоб встановити справжній день тиші, — каже речник РНБО Андрій Лисенко. — Після переговорів та дня тиші стане очевидно, хто саме порушує перемир’я. Переговори дозволять зняти мінні загородження, встановити контроль над державним кордоном за участю представників ОБСЄ, а також почати демілітаризацію зони конфлікту».

Нову історію України пишуть «укропи» та «кіборги»

А поки що в зоні АТО про припинення вогню не йдеться: останні дні бойовики не припиняли обстріли позицій української армії та населених пунктів. Лише позаминулої доби терористи 55 разів обстріляли позиції сил АТО, загинуло щонайменше 6 мирних жителів та один військовий. «Губернатор» Луганщини Геннадій Москаль зазначив, що таких потужних обстрілів, як минулих вихідних, область iще не знала...

Украй запеклі бої точилися й за аеропорт Донецька, який залишається під контролем українських «кіборгів». «На території аеропорту зруйновані i старий, і новий термінали. Але тримати там оборону, відбивати атаки і зустрічати ворога є можливість, і наші хлопці це з успіхом роблять, — каже пан Лисенко. — Нам відомо, хто атакує: це і спецпризначенці російських збройних сил, і ФСБ, і ГРУ РФ, і найманці, які стікаються з усієї Російської Федерації».

У РНБО пояснюють, що залишати термінали в окремі дні нашим «кіборгам» доводилося заради маневру — тобто наші бійці виходили звідти під час масованих артилерійсько-мінометних ударів противника, а потім поверталися, займали позиції та відбивали всі атаки піхоти.

За словами міністра оборони Степана Полторака, українські військові не збираються поступатися позиціями ворогу в аеропорту, бо «ми не маємо права віддавати навіть метра нашої землі». Президент Петро Порошенко, зустрічаючись із «кіборгами» з нагоди Дня ЗСУ, заявив, що «якщо ми здамо аеропорт «Донецьк», ворог буде в Борисполі чи в Гостомелі, чи у Львові». На думку глави держави, захисники аеропорту увійдуть у підручники історії України.

«Слова «кіборг», «укроп» сьогодні стали символами незламності українського духу, того, як українці вміють воювати, прикладом, на якому будуть формуватися покоління українських воїнів», — зазначив Петро Олексійович.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>