Бунт у «нашому домі»

04.12.2014

Беньямін Нетаньяху домагається дочасних виборів Кнесету (парламенту). Про це прем’єр-міністр Ізраїлю повідомив після того, як звинуватив партнерів по коаліції у спробі перевороту. «Якщо коротко, то це називається путчем. За таких умов керувати урядом неможливо. Тому я дав доручення урядовому секретарю підготувати рішення про звільнення міністрів Лівні та Лапіда», — заявив Нетаньяху.

Тепер уже колишній міністр фінансів Яїр Лапід та екс-глава міністерства юстиції Ципі Лівні очолюють, відповідно, правоцентристську партію «Єш атід» («Є майбутнє») та ліберальну «Хатнуах» («Рух»). Але в уряді Нетаньяху, в якому одразу після призначення на початку 2013 року почалися внутрішні тертя, домінують праві: виборчий блок самого Нетаньяху «Лікуд — Наш дім Ізраїль» та партія єврейських радикалів «Єврейський дім». Лівні минулого тижня виступила проти урядового проекту закону про перетворення Ізраїлю на єврейську державу, ініційованого прем’єром. На її думку, це б дискримінувало палестинців.

У понеділок на зустрічі своєї партії «Лікуд» Нетаньяху попередив про можливість розпуску парламенту, якщо критика дій уряду не припиниться. Але все ще намагався залагодити конфлікт. Увечері того ж дня він мав зустріч із Лапідом, але, вочевидь, домовитися політики не змогли.

Позавчора прем’єр-міністр заявив, що в нинішніх умовах розбрат в уряді загрожує безпеці всієї країни. Вчора, після нетривалої дискусії з цього приводу, Кнесет ухвалив рішення про саморозпуск. «За» проголосували 84 зі 120 депутатів, один утримався, «проти» не було подано жодного голосу. Дострокові вибори законодавці домовилися призначити на 17 березня 2015 року, а доти виконуватимуть свої обов’язки, як і раніше.

Згідно з даними соціологічних опитувань, на позачергових виборах найбільше шансів на перемогу має партія Нетаньяху. Хоча в самому «Лікуді» також назріває розкол між центристською «старою гвардією» та більш радикально налаштованим молодим поколінням, повідомляє «Ассошіейтед пресс».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Генеральна асамблея ООН позавчора більшістю голосів (161 країна «за» при лише 5 «проти») ухвалила підготовлену арабськими країнами резолюцію, яка закликає Ізраїль відмовитися від ядерної зброї та відкрити свої об’єкти для контролю міжнародними інспекторами. У резолюції наголошується, що Ізраїль є єдиною країною Близького Сходу, яка не приєдналася до угоди про непоширення ядерної зброї.

Проти резолюції, окрім самого Ізраїлю, проголосували також США, Канада й дрібні тихоокеанські острівні держави Палау та Мікронезія.

Ще 18 країн від голосування утрималися.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>