Гірше, ніж у Росії

04.12.2014
Гірше, ніж у Росії

Ще навесні громадські активісти влаштували під Верховною Радою акцію «Самоспалення корупціонера», закликаючи ухвалити закони про люстрацію і боротьбу з корупцією. Закони ухвалили, але ситуація майже не змінилася... (УНІАН.)

У цьогорічному «Рейтингу сприйняття корупції», який щойно оприлюднила міжнародна організація Transparency International («Міжнародна прозорість»), Україна піднялася на два пункти. І... посідає 142-ге місце серед 175 країн світу.

Таким чином, попри незначний прогрес, наша держава залишається найкорумпованішою в Європі й однією з найкорумпованіших у світі, констатує Бі-Бі-Сі. Свій рядок Україна ділить з Угандою та Коморськими островами. У регіоні Східної Європи та Центральної Азії нижче від нас розташувалися лише Таджикистан, Узбекистан і Туркменістан.

«Україна так і не подолала межу «корупційної ганьби». Отримавши лише один додатковий бал, у порівнянні з 2013 роком, вона залишається в клубі тотально корумпованих держав», — зазначається в заяві українського представництва Transparency International. «Такі невтішні результати, на думку міжнародної антикорупційної спільноти, спричинені малопомітним поступом у руйнуванні корупційних схем, отриманих у спадок від усіх правлячих режимів за часів незалежності», — підсумовують експерти. І додають, що нещодавно ухвалені українським парламентом закони поки що не дали відчутних результатів з точки зору зменшення корупції.

Водночас в організації відзначають «певні позитиви в антикорупційних кроках України — за останній рік бюрократія стала менше душити бізнес, експорт та імпорт стають трохи вільнішими від хабарів». У Transparency International закликають українську владу закласти у бюджеті на наступний рік кошти на створення Антикорупційного бюро, внести зміни в законодавство щодо прозорості фінансування політичних партій, розкрити дані держреєстрів (передусім, реєстру нерухомості та земельного кадастру), а також проводити перевірки держслужбовців на предмет відповідності їхнього стилю життя майновим деклараціям.

«Індекс сприйняття корупції» складають у штаб-квартирі організації в Берліні на основі незалежних опитувань, в яких беруть участь міжнародні фінансові та правозахисні експерти. Зокрема, зі Світового банку, «Дому свободи», Всесвітнього економічного форуму, Азійського та Африканського банків розвитку. Кожна країна отримує від 0 (найвищий рівень корупції) до 100 (відсутність корупції) балів. У 2014 році Україна отримала 26 балів (у 2013-му — 25).

Стосовно наших найближчих сусідів, то Росія цього року опустилася на 136-те місце з торішнього 127-го. І, таким чином, зрівнялася за рівнем сприйняття корупції з Нігерією та Ліваном.

Є прогрес у Польщі, що за рік піднялася з 38-го місця (з 60 балами) до 35-го (з 61 балом), яке ділить із Тайванем.

Лідирують у рейтингу Данія (92 бали), Нова Зеландія (91 бал) та Фінляндія (89). До першої десятки «чистих» країн також увійшли Швеція (87), Норвегія і Швейцарія (по 86), Сінгапур (84), Голландія (83), Люксембург (82) та Канада (81).

А на самому дні списку — Сомалі й Північна Корея (по 8 пунктів). У звіті зазначається, що впродовж останнього року найбільше посилення корупції спостерігалося в Китаї і Туреччині. Але ці країни, із 36 та 45 балами відповідно, все одно мають значно кращий вигляд у порівнянні з Україною.

Організація закликає неблагополучні країни поглиблювати міжнародну співпрацю у боротьбі з корупцією, хабарництвом, відмиванням брудних грошей та зловживанням владою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>