Один — за п’ятьох

04.12.2014
Один — за п’ятьох

Переможний дебют Дениса Лазарєва (ліворуч) в «АІБА Про Боксінг». (з сайта aibaproboxing.com.)

На тлі останніх гучних успіхів вітчизняних зіркових боксерів-професіоналів Володимира Кличка та Василя Ломаченка якось загубився старт наших співвітчизників у новому турнірі під егідою Міжнародної асоціації аматорського боксу — «АІБА Про Боксінг». Ці змагання, мета яких «не загубити на півдорозі між аматорським та професіональним рингом талановитих бійців», стали одним із трьох напрямів інноваційної роботи АІБА. Бажання відчути дух професійного боксу, залишившись при цьому на аматорській орбіті з можливістю виграшу ліцензій на Олімпійські ігри-2016, виказали п’ятеро українців — В’ячеслав Кісліцин, Денис Лазарєв, Дмитро Митрофанов, Сергій Вервейко та Роман Головащенко. За спиною чотирьох перших боксерів — виступи у Всесвітній лізі боксу, яку інколи ще називають напівпрофесіональною WSB-лігою. Кісліцин, Лазарєв та Митрофанов виступали за «Українських отаманів», тоді як важковаговик Вервейко захищав кольори «Гусарів» iз Польщі. Як ідеться на автобіографічній сторінці Сергія на сайті «АІБА Про Боксінг», до польської команди він потрапив завдяки протекції члена виконавчого комітету АІБА та голові тренерської ради цієї організації Адаму Кусіору, котрий помітив перспективного боксера в одному з тренувальних залів Польщі, куди, власне, в пошуках роботи переїхав з України колишній працівник української шахти Вервейко.

На «альтернативному» профі-ринзі 26-річний супертяж Вервейко провів уже два поєдинки, обидва з яких, на жаль, програв. У дебютному бою в «АІБА Про Боксінг» Сергій роздільним рішенням поступився марокканцю Мохаммеду Аржауї. Натомість у другому бою шансів на перемогу в нашого співвітчизника взагалі не було. Його протистояння з азербайджанцем Магомедрасулом Меджидовим, яке минулої неділі відбулося в Баку, завершилося достроково. У другому раунді господар рингу відправив українця в нокаут.

Із двох «бубликів» наразі складається доробок й іншого українського важковаговика, який пробує свої сили в АРВ. Роман Головащенко (вагова категорія до 91 кг) заявився до «АІБА Про Боксінг», маючи за плечима 13 перемог на профі-ринзі під егідою Глобального бійцівського союзу, але відомий італієць, чемпіон світу серед аматорів Клементо Руссо дещо остудив запал 26-річного українця. Другий бій Романа в АРВ-лізі з Чуаїбом Булудінацу з Алжиру теж склався не на його користь. Відзначимо, що серед бійців, заявлених у даній ваговій категорії, фігурує ім’я молодшого брата Кубрата Пулєва, з яким нещодавно боксував Кличко-молодший, — Тервела. Щоправда, жодного поєдинку бронзовий призер Ігор-2012 у Лондоні ще не провів.

Невдало розпочався турнірний шлях на АРВ-ринзі й у В’ячеслава Кісліцина (до 64 кг), котрий по черзі поступився росіянину Армену Закаряну та болгарину Борису Георгієву. Трохи краще склалися дебютні справи у Дениса Лазарєва (до 69 кг). Свій стартовий бій він виграв — в угорця Гуля Кате. Але наступного разу не встояв під натиском бронзового призера Олімпіади-2012, росіянина Андрія Замкового.

Єдиний з українців, хто на АРВ-ринзі йде без втрат, — Дмитро Митрофанов (до 75 кг). 25-річний представник Чернігівщини по черзі здолав румуна Богдана-Андрея Юратоні та Хосама Абдіна з Єгипту. Згідно з регламентом, на етапі першої фази змагань, кожен iз боксерів має провести по чотири бої, після чого буде сформована рейтингова таблиця. Надалі ж бійці, залежно від їхніх вихідних позицій, будуть змагатися за чемпіонські пояси.