Не чхайте на ближнього

02.12.2014
Не чхайте на ближнього

Джерело грипу — хвора людина. Тому будьте розсудливі: вдягайте маски. (з сайта 1tvnet.ru.)

Не такий страшний грип, як його ускладнення

Грип «любить» зиму — ця сезонна недуга має більше шансів зашкодити людині саме в холодну пору, коли імунітет втрачає свою опірну здатність під впливом низьких температур. Підступність вірусних захворювань у тому, що вони поширюються швидко — лавиноподібно, особливо, якщо з’являється новий штам вірусу, до якого в населення ще не виробився імунітет. У таких випадках неминучою є велика кількість захворювань, здебільшого у важкій формі. Джерелом респіраторної інфекції є хвора людина. Механізм її передачі — повітряно-крапельний. Масовому поширенню грипу сприяють хворі на легкі форми, особливо ті, хто недбало ставиться до свого здоров’я і, замість лікувати недугу, виходить «у люди», заражаючи всіх довкола. Адже з краплинами слизу із дихальних шляхів під час кашлю, чхання і навіть розмови вірус може розсіюватися на кілька метрів від хворого.

«Основними симптомами грипу є різкий підйом температури (до 38-40 градусів), лихоманка, слабкість, біль у м’язах, суглобах, животі, очах, — нагадує лікар-терапевт Марія Масалова. — При цьому відчутно ускладнюється дихання, з’являються біль і першіння в горлі, відчуття стиснення за грудиною, сухий болючий кашель».

Грип, за словами лікарів, небезпечний своїми ускладненнями, насамперед легеневими (пневмонія, бронхіт). «Саме пневмонія зумовлює найбільше смертей від грипу, — зауважує Марія Масалова. — Також може ускладнюватися робота верхніх дихальних шляхів (отит, синусит, трахеїт), давати збій нервова система (розвивається менінгіт, енцефаліт, невралгії). Загалом під час грипу нерідко загострюються хронічні захворювання».

Антибактеріальне мило породжує супермікроби?

Аби захиститися від вірусної сезонної недуги, лікарі радять уникати тісних контактів з людьми, які чхають і кашляють, носити захисну маску в місцях скупчення людей під час епідемій, регулярно і ретельно мити руки з милом, протирати їх спиртовмісним засобом для дезінфекції.

«До речі, краще не захоплюватися антибактеріальним милом, — переконана Марія Володимирівна. — Вистачить звичайного туалетного. А найкраще мити руки дитячим, воно гіпоалергенне. Антибактеріальні мила вбивають різні мікроби — у тому числі й ті, що стоять на сторожі здоров’я людини. Це позначається на імунітеті. Можуть розвинутися так звані супермікроби, стійкі до антибіотиків».

Під час хвороби частіше змінюйте постільну білизну, кухонні рушники, гумки для миття посуду. Зберігайте окремо зубні щітки, аби уникнути розповсюдження мікробів у ванній.

Лікар нагадує, що важливо здійснювати вологе прибирання, провітрювання і зволоження повітря в приміщенні. «Ніколи не торкайтесь рота, носа або очей брудними руками і привчайте до цього дітей, — радить Марія Володимирівна. — Малечі необхідно пояснити, чому не можна, скажімо, пити молоко з пакета або кусати булку. Таким чином на продуктах залишаються мікроби хворого. Краще налити у склянку або відрізати шматочок. Прикривайте рот серветкою при кашлі, не використовуйте чужі предмети гігієни, рушники, хустинки. І не забувайте, що важливо вдосталь відпочивати, збалансовано харчуватися — це зміцнює імунітет».

...І жодних зайвих рухів

Якщо вже так сталося, що розминутися з вірусною інфекцією не вийшло, правило номер один: залишайтеся вдома і дотримуйтеся постільного режиму, особливо в «температурний» період. «Грип є великим навантаженням на серцево-судинну систему, тому дайте організму спокій, — закликає лікар. — Важливо пити більше рідини, яка вимиватиме токсичні продукти обміну, які утворюються під час інфекційного захворювання. І найголовніше: відразу зверніться в поліклініку. Тільки фахівець повинен призначити необхідне лікування з урахуванням вашого стану здоров’я і віку».

ДО РЕЧІ

Бактерії можуть залишатися на поверхнях деяких побутових речей протягом трьох днів. Тому частіше дезінфікуйте предмети загального користування: телефони, пульти дистанційного керування, ручки мікрохвильової печі, холодильника, дверей, крани, вимикачі, комп’ютерну клавіатуру, іграшки.