Сонце світить і вночі

27.11.2014

Сонячні батареї потужністю 400 Вт були встановлені на стовпах села Межиріч Лебединського району у вересні. Вдень вони акумулюють енергію, вночі — освітлюють вулиці старого козацького поселення. «Так сучасні технології з використання відновлювальних джерел енергії дісталися і до сільської глибинки», — поділився виконуючий обов’язки начальника управління житлово-комунального господарства Департаменту архітектури, містобудування та житлово-комунального господарства Сумської облдержадміністрації Іван Фесенко.

Запалити сонце вночі сільчанам допомогла Програма розвитку ООН. Її внесок у проекти модернізації енергетики сумського села — більше половини їх загальної вартості. Окрім Межиріча, до проекту долучилося село Штепівка. Там встановлено нову котельню, що працює на твердому паливі. Завершується монтаж такої котельні і в селі Будилка Лебединського району...

Співробітництво Сумщини з міжнародними програмами, спрямованими на поліпшення життя в селі, триває вже шість років. Зараз розпочато реалізацію третьої фази спільного проекту ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду». Триватиме вона до 2017 року. Минулого місяця було оголошено конкурс на участь у проекті. «Від 18 районів надійшли 14 заявок, — повідомив директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Олександр Сітак. — Після їх аналізу для участі відібрали вісім районів: Великописарівський, Глухівський, Лебединський, Липоводолинський, Недригайлівський, Охтирський, Середино-Будський та Шосткинський». Проекти даного етапу стосуватимуться підтримки та розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.