Київ чекає, Донбас стріляє

25.11.2014
Україна продовжує дотримуватися режиму припинення вогню, згідно з Мінським меморандумом, тоді як бойовики та російські окупанти ніякого перемир’я не визнають. На Донбасі жодного дня не припиняли справжню війну, а пасивна оборонна позиція українських військ лише призводить до нових жертв як серед військових, так і серед цивільних. Щоденні повідомлення РНБО про кількість загиблих уже нагадують сухі статистичні звіти. І це при тому, що раніше керівництво держави наголошувало, що головним плюсом Мінських домовленостей є можливість уникнути нових жертв серед вояків та мирного населення. Не уникли... Тим більше стає зрозуміло, що така собі «окопна війна», або «війна артилеристів», яка триває зараз у зоні АТО, не є вирішенням східної кризи. Адже минулих вихідних Росія вперше з моменту укладення Мінських домовленостей поновила обстріли України (зокрема, Луганщини) зі своєї території.

«Домашня робота» для терористів

Утім офіційний Київ ще розраховує на те, що бойовики почнуть виконувати хоча б один пункт Мінських домовленостей. «Ми очікуємо, коли бойовики зроблять свою «домашню роботу», а це пункт перший Мінських домовленостей — припинення вогню. Як тільки вони зроблять це, можна буде далі розмовляти про виконання інших пунктів, — каже речник РНБО Андрій Лисенко. — Наголошую, що не було і дня, щоб терористи не порушували Мінські домовленості, а українська сторона їх виконує в повному обсязі».

Отже, лише впродовж позаминулої доби зафіксовано 56 спроб атак бойовиків на позиції сил АТО з використанням різних типів озброєння, повідомляє прес-центр АТО. Загинуло троє українських бійців, поранено — 24. Організатор групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук додає, що бойовики зазнали значно більших втрат, через які навіть змушені були відступити в районі Донецька й Авдіївки від лінії зіткнення з українськими військами, але вогонь не припиняють.

При цьому терористи продовжують використовувати мирних людей як «живий щит», обстрілюючи позиції сил АТО зі своїх позицій, облаштованих посеред житлових кварталів населених пунктів. «Наші сили застосовують вогонь у відповідь винятково у випадках, коли це не становить загрози мирному населенню, — запевняють у прес-центрі АТО. — Однак кожне окреме ігнорування терористами домовленостей про припинення вогню знаходить адекватну та жорстку відсіч із боку сил антитерористичної операції».

За минулі вихідні лише в Донецьку від осколкових поранень постраждало 12 осіб, повідомляє сайт Донецької міськради. Тоді як позавчора у сусідній Авдіївці, після обстрілу міста терористами з установок «Град», загинуло п’ять мирних мешканців. Водночас у Станиці Луганській обстрілами пошкоджено шість багатоповерхівок, зруйновано два будинки та поранено людину, повідомляє голова Луганської облдержадміністрації Геннадій Москаль.

Гроші вкрав «Призрак»

За даними ДТЕК, через бойовi дії в Донецькій області залишаються частково або повністю знеструмленими 32 населенi пункти. Тоді як на Луганщині відновити пошкоджені лінії газо- та електрозабезпечення не дозволяють бойовики так званого «Всевеликого войска донского» під керівництвом отамана Козіцина. «Губернатор» Москаль повідомляє, що не допомогло навіть залучення посередників і спостерігачів місії ОБСЄ. Спостерігачі нібито домовилися з козачками про припинення вогню й допуск ремонтників, але останні зірвали всі домовленості. Козаки просто обстріляли бригаду ремонтників у спецодязі й з білим прапором з автоматичних гранатометів.

Утім не все так просто в середовищі самих терористів, де різні угруповання з’ясовують один з одним стосунки у збройних сутичках. І це при тому, що під управлінням Генштабу ЗС РФ та за підтримки ФСБ РФ окупанти наполегливо намагаються створити з різних бандформувань таку собі єдину «Армію Новоросії».

Але не всі бойовики бажають підкорятися єдиному центру, а дисципліна в їхньому середовищі часто є досить умовним поняттям. «Процес об’єднання бандформувань супроводжується зіткненнями між збройними угрупованнями, — повідомляє Дмитро Тимчук. — Відзначено випадки арештів представників окремих терористичних груп. Найактивніші зіткнення помічено в південних районах Донецької й Луганської областей, де російські найманці (у першу чергу т.зв. «козацтво») ведуть збройну боротьбу з дрібними групами місцевих бойовиків, які втекли з районів Горлівки, Макіївки, Єнакієвого, Стаханова й Донецька».

За даними РНБО, кілька днів тому козацький отаман Микола Козіцин звинуватив лідера терористичного батальйону «Призрак» Ігоря Плотницького у розкраданні великої суми грошей, які нібито були передані з Москви для виплати пенсій місцевим мешканцям. Через це козаки відмовилися підкорятися владі «ЛНР». Хоча раніше їхній отаман Козіцин навіть записував спільне звернення з Плотницьким і заявляв, що вони об’єднують зусилля для походу на Київ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>