Таємне стає явним

20.11.2014

Після того, як Міжнародна федерація футбольних асоціацій «очистила» Катар від звинувачень у корупції під час боротьби за право приймати чемпіонат світу 2022 року, багато хто з дійових осіб того скандалу зiтхнув iз полегшенням. Утім, як виявилося, виправдальним звітом комітету ФІФА з етики справа не завершиться.

Скандал відновився протестом одного з членів цього підрозділу Майкла Гарсія, який заявив про непрозорість антикорупційного розслідування та подав апеляцію до арбітражного комітету ФІФА. Водночас свою незгоду з рішенням підшефних Йозефа Блаттера висловили в німецькій та англійській федерації. Перші заявили про необхідність припинення членства УЄФА у ФІФА, другі — пригрозили бойкотом чемпіонату світу-2018 у Росії. Власне, російський «мундіаль» є заручником цього скандалу, оскільки заявка Москви на «мундіаль» розглядалася в тандемі з катарським проектом. Відтак у разі підтвердження корупційних звинувачень на адресу Катарської федерації футболу під удар потрапить і ЧС-2018.

А те, що справа Катару матиме голосне продовження, свідчать дані Deutsche Welle, яке, посилаючись на інше потужне інформаційне агентство AFP, повідомляє, що президент ФІФА Йозеф Блаттер звернувся до Федеральної прокуратури Швейцарії з вимогою вивчити інформацію щодо корупційної складової під час виборів господарів чемпіонатів світу 2018 та 2022 років. Подейкують, що на такий крок Блаттера спонукала розмова з головою арбітражного комітету ФІФА Гансом-Йоахімом Екертом, котрий, детально вивчивши документи, представлені на апеляцію Майклом Гарсією, отримав докази злочинних діянь, що дають підстави для звернення до правоохоронних органів Швейцарії.