Двадцятий — зайвий

18.11.2014
Двадцятий — зайвий

Президент Росії Володимир Путін і прем’єр-міністр Австралії Тоні Еббот фотографуються з коалами.

«Парія», «вигнанець», «щур, загнаний у куток» і навіть «Анна Кареніна» та ще багато малоприємних визначень — ось і весь доробок, із яким президент Росії Володимир Путін повернувся додому з саміту «Великої двадцятки» в австралійському Брісбені. Так підкреслено холодно міжнародна спільнота за всі 15 років фактичного перебування російського лідера при владі не приймала його ще ніколи. Дарма Володимир Володимирович не послухався поради української діаспори в Австралії не потикатися на Зелений Континент...
Він, власне, й сам це зрозумів. І втік додому з виразом побитого собаки, хоч би як тепер російська преса намагалася вкласти в голови вдячних читачів переконання в тому, що це був «демарш», «показовий жест» і «демонстрація сили».
Тепер наші й західні оглядачі сперечаються про те, чим австралійська ганьба Путіна обернеться для України. Відомо ж бо, що щур, загнаний у куток, значно небезпечніший за щура, впевненого в повній свободі своїх дій. Повномасштабна війна? Перекриття газового крана всій Європі? Ядерний удар? Чого можна чекати від вочевидь неврівноваженого диктатора — спрогнозувати складно. Але для Росії наслідки його дій очевидні вже зараз. Менш ніж за рік вона під чуйним керівництвом свого вождя впевнено подолала дистанцію від однієї з найвпливовіших держав планети до фактичного вигнання з цивілізованого товариства. Спершу — з «Великої вісімки», тепер уже, можна вважати, і «Великої двадцятки».
Далі — або повний фініш у закритому залізною завісою тоталітарному «міжсобойчику» а-ля КНДР, або революція, зміна влади й, можливо, навіть державного устрою Росії. Принаймні сам Путін зробив усе для того, аби ймовірність третього варіанту звести до мінімуму.

Принижений ведмідь

На те, що він у клубі світових лідерів — небажаний гість, Путіну прозоро натякнули від самого початку саміту G-20. В аеропорту літак із президентом РФ зустрічав усього лише заступник міністра оборони Австралії (як жартували блогери, бідолаху явно покарали за якийсь «прокол» у роботі). Генерал-губернатор Австралії Пітер Косгроув та прем’єр-міністр штату Квінсленд Кемпбелл Ньюман, які приїхали зустрічати лідера КНР Сі Цзиньпіна та канцлера ФРН Ангелу Меркель, від російського «борту номер один» підкреслено відвернулися. «Не хочу зустрічатися з ним віч-на-віч», — пояснив журналістам Ньюман.

Навіть поселили делегацію Росії в старому готелі «Хілтон», який, згідно з висловом одного російського дипломата, «і на чотири зірки ледве тягне». Не те що «самовпевненого президента США Барака Обаму», «обличчя якого не сходило з екранів усіх австралійських телеканалів», як написала газета «Московскій комсомолєц». Судячи з усього, кореспондент цього видання перебувала в Брісбені в складі президентського пулу. І щиро розповіла про всі приниження, яких довелося зазнати Путіну, хоч редакція й постаралася розбавити їх зневажливими ремарками на адресу безсовісних господарів-австралійців, котрі «відчули себе вдома» (бо, власне, вдома й були).

Це вже потім, після дострокового повернення приниженого лідера додому, російська преса різко змінила риторику на «наш Володимир Володимирович усім показав, що й... снідати з ними за одним столом не сяде».

Австралійська преса й справді добрих слів на адресу російського агресора не знайшла. Газета «Кур’єр мейл» великими літерами на першій шпальті закликала Путіна попросити вибачення за катастрофу малайзійського «Боїнга», а в наступному номері опублікувала колаж, на якому бурий ведмідь у шапці-вушанці з гербом СРСР на грудях гарчить на кенгуру. Перед тим прем’єр-міністр Австралії Тоні Еббот звинуватив ВВП у спробах «відновити втрачену славу царизму й Радянського Союзу». Австралійців неабияк обурило те, що перед приїздом Путіна до берегів Зеленого Континенту підійшли чотири військові кораблі ВМФ РФ — нібито «для безпеки» свого президента. Раніше одіозний російський політик Сергій Марков усерйоз заявив, що на Володимира Володимировича у Брісбені готують замах.

«Забирайтеся з України!»

Утім, якщо Володимировичу й загрожувала в Брісбені якась небезпека, то хіба що захлинутися жовчю від злості, коли й на загальному фото, й під час обіду в перший робочий день саміту йому довелося стояти і сидіти окремо від решти товариства.

Хоча була й ще одна загроза — під час фотографування з коалами. Пухнастиків надали світовим лідерам для позування перед об’єктивами фото- й телекамер, а в цих звірят дуже чутливий сечовий міхур — від хвилювання легко випорожнюється...

Проте ні Путін, ні будь-хто інший з учасників саміту не постраждав — перед спілкуванням із високими гостями «сумчастих ведмедиків» навмисне певний час не годують, аби не «осоромилися». Хоча українські блогери переконані, що від спілкування з президентом РФ постраждав якраз коала: в інтернеті з’явилося безліч фотожартів із мокрим звірятком, яке скаржиться, що «стільки шампунів перепробував, а все одно смерджу якимось Х**лом».

Навіть партнери по БРІКС — лідери Китаю, Бразилії, Індії та ПАР, які досі Путіна підтримували, на цей раз не змогли чи не захотіли скрасити його самотність. Руку, звісно, потиснули, але навіть фото з їхніми досить доброзичливими усмішками англомовні користувачі мережі «Твіттер» жваво поширювали з нищівним підписом: «Путін знайшов-таки трохи друзів».

Решта лідерів із «клубу 20» навіть на усмішку не розщедрилися. Прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер іще на початку саміту, потиснувши кремлівському очільникові руку, коротко заявив: «Забирайтеся з України». Згодом прес-секретар ВВП Дмитро Пєсков «розшифрував» цю розмову так: «Президент відповів, що, на жаль, це неможливо зробити, бо нас там немає». Потім Харпер із Путіним нібито «коротко переговорили». Хоча за словами посла Канади в Україні Романа Ващука, уся «розмова» складалася лише з двох фраз: на Харперове «Get out of Ukraine» Путін відповів «Нас там нєт».

Також Пєсков запевнив, що його шеф не зіштовхувався з жорсткою реакцією з боку світових лідерів, навіть навпаки — всі вони поводилися «абсолютно коректно, й Харпер, і господар саміту Еббот, який був надзвичайно гостинним».

«Не буду снідати, бо так спати хочеться, що й попрощатися ні з ким...»

Чутки про те, що Путін залишить саміт достроково, які з’явилися в західній пресі надвечір першого дня саміту, в суботу, його речник спростував не менш категорично.

А в неділю вранці... ВВП достроково залишив саміт. На робочий сніданок лідерів «Великої двадцятки» він не пішов, підписання спільного комюніке й поготів не дочекався, а на прес-конференції, яку зібрав перед відльотом додому, закликав: «Щоб не було ніяких спекуляцій. Я не пішов на спільний сніданок, але там залишився наш міністр фінансів».

Апетит до снідання в компанії недоброзичливців російському лідеру відбило... бажання поспати. «Нам звідси до Владивостока летіти дев’ять годин і ще дев’ять до Москви. А ще треба додому добратися і в понеділок на роботу вийти. А ще — чотири-п’ять годин поспати. Я підійшов до Тоні (Еббота), він з розумінням поставився, так що інших міркувань тут немає».

Путіна можна зрозуміти, адже в такому солідному віці (як-не-як, 62 роки — середній вік смертності російських чоловіків) повноцінний сон необхідний для здоров’я. Тим паче, раніше на такі проблеми Володимир Володимирович не скаржився. А в літаку, хай який він комфортний, любитель політати з журавлями, очевидно, страждає на безсоння.

За словами ВВП, перед відльотом він устиг попрощатися «з деякими колегами». Але в аеропорту, крім обов’язкового кортежу з правоохоронців, «парію» ніхто не проводжав. Роззирнувшись навколо, Путін з відчаю простягнув руку поліцейському на мотоциклі, який, зрозуміло, на рукостискання відповів. Не знімаючи рукавички.

Антипутінська коаліція

А поки «двадцятий — зайвий» летів відсипатися, у Брісбені відбулася зустріч «антипутінської коаліції», як охрестили її у пресі — президент США Барак Обама та прем’єр-міністри Японії й Австралії Сіндзо Абе і Тоні Ебботт домовилися про спільну боротьбу з наслідками анексії Росією українського Криму та її діями на Донбасі, що «дестабілізують Східну Україну». У «змові» також брали участь президент Франції Франсуа Олланд, канцлер ФРН Ангела Меркель, прем’єр-міністри Великої Британії, Італії та Іспанії Девід Камерон, Маттео Ренці й Маріано Рахой і лідери Євросоюзу — Герман ван Ромпей та Жан-Клод Юнкер.

Раніше Обама заявив про готовність посилити тиск на Росію, якщо вона не змінить курс щодо України, а глава британського уряду Камерон зауважив, що на саміті G-20 Росія отримала чіткий сигнал: або вона припиняє втручатися у ситуацію в Україні, або отримує нові санкції.

За інформацією з обізнаних джерел, у Путіна в Брісбені було щонайменше дві зустрічі віч-на-віч з іншими лідерами — 50-хвилинна розмова з Камероном, під час якої глава британського уряду поставив Росії ультиматум забиратися з України, і втричі довше спілкування з (колишньою?) «подругою» Ангелою Меркель. Яка, в ролі «лояльного слідчого», терпляче пояснила екс-другу Володі, що жереб кинуто — він сам у всьому винен і навіть за найприязнішого ставлення вона нічим допомогти в цій ситуації не може.

Продовження по-європейськи

Учора «австралійська ганьба» вже за відсутності Путіна продовжилася в Брюсселі. Рада Євросоюзу в закордонних справах зібралася для того, аби обговорити запровадження нових санкцій проти Росії, яка не лише не залишила в спокої Україну, а навпаки — останнім часом активізує перекидання військової техніки через наш кордон.

На той час, коли цей номер верстався до друку, остаточного рішення учасники засідання ще не ухвалили. Але більшість із них наголошувала на тому, що посилення санкцій не просто необхідне, а й навіть запізніло.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін, який також перебував у Брюсселі, закликав сторону ЄС посилити обмежувальні заходи щодо РФ. «Розширення санкційного пакету буде свідченням солідарної реакції Європейського союзу на зухвалу агресію Москви проти України, що триває дотепер. Сподіваюся, що посилення тиску на Росію сприятиме невідкладному та повному виконанню нею мирних домовленостей», — зокрема, зазначив глава МЗС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>