Миром наступ не спинити

18.11.2014
Кілька днів знадобилося Раді нацбезпеки і оборони для того, щоб визнати те, про що відкрито говорили журналісти та експерти ще на минулому тижні: терористи і російські окупанти готуються до наступальних операцій у зоні проведення АТО. Напередодні глава МЗС України Павло Клімкін заявив, що українська влада не буде відвойовувати Донбас, а й надалі шукатиме політичне вирішення конфлікту. «У випадку, якщо підтримувані Росією сепаратисти знову почнуть атакувати позиції української армії, вона дасть їм гідну відсіч, бо за останній час її боєздатність суттєво зросла», — пояснив пан Клімкін позицію керівництва держави. Заява міністра пролунала минулої п’ятниці, за кілька годин до скликаної Президентом Порошенком наради з керівниками силових відомств. Основні тези, оголошені главою держави на початку наради: «Сили і засоби, щоб захистити державу, в нас є»; «жодних підстав, щоб піддаватися паніці, нема», «питання Донбасу вирішуватиметься мирним шляхом»... При цьому Україна наполягає на виконанні Мінського меморандуму і не бачить необхідності у проведенні нових переговорів, у тому числі з лідерами бойовиків, на кшталт мінських.

Мінський формат не працює

«Якщо події почнуть розгортатися всупереч мирному плану, то українські Збройні сили сьогодні готові й здатні дати відсіч, — наголошує Президент Петро Порошенко. — Україна завжди відстоювала позицію мирного врегулювання ситуації на Донбасі й доклала максимум зусиль для того, щоб не допустити ескалації. Але порох треба тримати сухим. Для забезпечення потреб військових вітчизняна економіка працює зараз за принципом «все для фронту, все для перемоги».

Минулими вихідними глава держави також підписав два укази, якими ввів у дію два рішення РНБО від 4 листопада: «Про невідкладні заходи щодо стабілізації соціально-економічної ситуації в Донецькій і Луганській областях» та «Про невідкладні заходи із забезпечення державної безпеки». У першому указі йдеться переважно про евакуацію державних підприємтсв із зони АТО (що варто було зробити ще півроку тому), розрахунок за енергоносії та гуманітарну допомогу мирному населенню Донбасу.

У другому — про перегляд норм речового та продовольчого забезпечення українських вояків у зоні АТО, створення високомобільних десантних військ як окремого виду ЗСУ, порядок обліку трофейних одиниць озброєння та військового майна тощо. Про подальші бойові дії і готовність до них — жодного слова.

Водночас екс-голова Служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж учора розкритикував мiнський формат переговорів, якого продовжує дотримуватися керівництво держави. Тим більше що, окрім України, ніхто цих домовленостей про припинення вогню не дотримується — ні РФ, ні бойовики.

«Мінський формат — це формат Путіна, який легалізує території, захоплені терористами, через проведення виборів, це встановлення нової системи управління, встановлення систем правосуддя, правоохоронних органів і в подальшому це розширення територій мінімум на Донецьку і Луганську області, — заявив генерал Маломуж. — За цим сценарієм усе і пішло. Бойовики, використовуючи ніким не зайняті території або за допомогою участі у бойових діях просунулись за час Мінських домовленостей на 20-30, а іноді і на 70 км від лінії розмежування на 5 вересня! Росією зараз скеровуються не тільки центральні сили, а й так звані неконтрольовані, для захоплення нових об’єктів. Це аеропорт Донецька, це Піски, це Авдіївка, це Щастя, це Дебальцеве, це Маріуполь. Тобто вісім основних стратегічних об’єктів зараз під прицілом бойовиків і російських структур».

Скільки ще має загинути?

А тим часом під час так званого перемир’я продовжують гинути українські військові. «УМ» підрахувала наші втрати за останні три доби, користуючись лише офіційними повідомленнями РНБО та прес-центру АТО. Вони вражають: загинуло 17 наших вояків, поранено — 30. І це ще без урахування жертв серед мирного населення. Виникає логічне питання: скільки ще українських героїв мають накласти головою у нав’язаній Україні обороні, щоб керівництво держави нарешті зрозуміло, що в усі часи мир досягався перемогами, а не перемовинами із пiдступним ворогом.

Бійці антитерору під час спілкування з пресою усе частіше цікавляться у влади: «За що наші побратими гинуть зараз? Адже коли ми йшли у наступ, усе було зрозуміло — ми звільняли власну землю від ворога, але що ми робимо зараз?... Слугуємо мішенями для тих, хто не дотримувався Меморандуму жодного дня?».

На цьому тлі губляться локальні перемоги українського війська, яке відповідає лише у разі нападу. Так, сили АТО в аеропорту Донецька вогнем у відповідь знищили 23 бойовики з угруповання «Спарта» та поранили ще 27, серед яких і ватажок терористів «Моторолла».

Тим більше що знахабнілі терористи з «ДНР» та «ЛНР» уже вимагають, щоб їхні «кордони» були зафіксовані в межах усіх територій Донецької та Луганської областей. А президент РФ Володимир Путін в інтерв’ю німецькому телеканалу ARD запропонував країнам Заходу разом домагатися «якогось єдиного політичного простору» на сході України! Господар Кремля тепер ще й відкрито погрожує, що не дозволить владі України знищити всіх політичних опонентів на Донбасі... Коментарі зайві. Перефразовуючи: скільки окупанта миром не годуй...

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>