Ні попити, ні полити

14.11.2014
Ні попити, ні полити

Через брак води цього року великих збитків зазнали кримські аграрії, які займалися вирощуванням рису, винограду, кукурудзи і персиків. (Колаж Олексія СОШНІКОВА.)

«Губернатор» Херсонщини Андрій Путілов клятвено пообіцяв росіянам відкрити всі шлюзи Північно-Кримського каналу для відновлення подачі води на півострів Крим за «смішну ціну»: один євро за один кубометр води. Чиновник підкреслив, що 27 вересня набув чинності Закон України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України». Планується, що цей особливий статус Криму буде закріплений за півостровом у найближчі 10 календарних років. Весь вантаж, який надходить iз Криму на територію України, а також з України в Крим, — повинен бути задекларований. Саме цей факт підштовхнув Андрія Путілова до думки задекларувати також і постачання технічної води на договірній основі.

«Росія вимагає, щоб Україна купувала газ за європейськими цінами, хоча в реальності ця ціна — вище середньоєвропейської, — прокоментував ситуацію «губернатор» Херсонщини Андрій Путілов. — Так чому ж Росія наполегливо хоче брати нашу воду на безоплатній основі? Ми пропонуємо росіянам купувати нашу технічну воду все за тією ж європейською ціною. Щорічна потреба півострова Крим у воді з нашого Північно-Кримського каналу становить близько одного мільярда кубів. Хай беруть, нам не шкода, але попередньо в бюджет України повинен надійти один мільярд євро. Я думаю, це буде справедливе рішення, адекватне тим заходам, які застосовує до нас Росія».

Як відомо, вода з Північно-Кримського каналу не надходить на півострів Крим iз весни поточного року. За словами колишнього «губернатора» Херсонщини Юрія Одарченка, це сталося через непрофесійні дії російських військових, які поспішно окупували кримську частину гідравлічних споруд. Саме бандитське захоплення територій Північно-Кримського каналу та примусове видворення технічного персоналу зробило неможливою його повноцінну роботу. Зупинка експлуатації каналу згубно вплинула і на роботу Каховської ГЕС, через що щодня Україна втрачає значну кількість електроенергії. Після того, як була втрачена можливість технологічно обслуговувати канал, вода ще деякий час текла самопливом за ухилами русла. Однак відсутність насосних споруд на території півострова Крим не дозволила зробити подачу води рівномірною, що в підсумку і призвело до повного пересихання русла Північно-Кримського каналу. Тепер же, для відновлення його роботи буде потрібно немало зусиль професіоналів, які змогли б відновити подачу води. Однак на це треба мати не менше місяця вільного часу. Адже, згідно з технологічним процесом, спочатку має відбутися замочування ємності каналу і тільки після цього з’явиться можливість подавати воду з колишнім напором. На додаток до цього, в травні поточного року на території Херсонської області почалося будівництво дамби, яка стала своєрідним пунктом обліку постачання води на півострів. Цей «лічильник» дозволить українцям абсолютно чітко, практично до літра, враховувати воду, яка може подаватися на територію півострова.

Не є таємницею й той факт, що вже вiсiм місяців Крим демонстративно не сплачує Україні борги за спожиту раніше воду. Також на початку року не був складений і новий договір про подальшу подачу води, на погашення заборгованості та обслуговування гідроспоруд Північно-Кримського каналу. У підсумку, станом на 1 листопада 2014 року, за даними Держводагентства, Крим заборгував за воду Україні вже майже три мільярди гривень.

«Якщо зараз Росія не почне платити Україні гроші за подачу води через Північно-Кримський канал,то тих запасів питної води, що ще залишилися в наявності на півострові Крим вистачить не більше ніж на 45 діб, — повідомила голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко. — Ситуацію ускладнює ще й той факт, що дефіцит води спровокував в окупованому Севастополі відключення центрального опалення в багатоповерхівках. Це сталося через занадто низький тиск води у трубах, який не дозволяє «загнати» гарячу воду для побутових потреб та опалення приміщень у висотні будівлі. На даний час воду в Севастополі подають за графіком: з 5.30 до 10.00 ранку і ввечері — з 17.00 до 23.00».

Зараз кримські чиновники змушені визнати, що ситуація — критична. Все це ускладнюється ще й тим, що нинішні водогони в Криму зношені на 60%, а грошей на будівництво нових — немає. Тим часом газети півострова Крим рясніють комерційними оголошеннями про буріння свердловин на воду «під ключ». А от на думку експертів, це тільки завдасть шкоди екології півострова.

«Уся ця самодіяльність призведе до засолення ґрунтів півострова, — пояснив виконавчий директор Кримської республіканської асоціації «Екологія і світ» Андрій Артов. — Такі свердловини пропрацюють від сили три роки. Після чого вони перетворяться на так звані «депресійні воронки», бо вода піде у більш глибокі горизонти. Ми мали вже такий сумний досвід років 30-40 тому, коли захопилися бурінням подібних свердловин, а в результаті отримали серйозне підтоплення наших ґрунтів морською водою».

Ті заходи, яких зараз вживають для вирішення проблеми водозабезпечення АР Крим — явно недостатні і в майбутньому ситуація може тільки погіршитися. Директор департаменту державної політики і регулювання в галузі водних ресурсів Мінприроди Росії Дмитро Кирилов заявив, що на створення нової системи водопостачання Криму до 2020 року буде потрібно не менше 65 мільярдів рублів. Одним iз першочергових заходів у 2015 році стане облаштування водогону від джерел підземних вод у районі Джанкоя до Керченського півострова з відгалуженням на Феодосію і Судак.

Нагадаємо, цього літа в умовах водного голоду, селяни Криму повністю втратили весь урожай рису (посіви рису в Криму становили майже 45% від усіх посівних площ). У грошовому еквіваленті ці втрати склали близько 200 мільйонів гривень. Так само великих збиткiв зазнали аграрії, які займалися вирощуванням винограду, кукурудзи і персикових дерев. Через відсутність технічної води на межі повної зупинки опинилися найбільші підприємства Північного Криму: «Кримський Титан» та «Кримський содовий завод». Самопроголошений уряд Криму сподівається вирішити проблему за рахунок будівництва опріснювальних заводів. Але, якщо порiвняти суми витрат на ці цілі та врахувати реальний час на їх реалізацію (не менше 3-5 років), то дійсно, купувати воду в України за ціною один євро за кубометр — для півострова Крим набагато вигідніше та й економічно доцільніше.