«Коммєрсант» на лінії вогню

12.11.2014

Головного редактора щоденної російської газети «Коммєрсант» Михайла Михайліна звільнили з посади за рішенням ради акціонерів, повідомляє російський незалежний телеканал «Дождь». За інформацією телеканалу, причиною відставки став конфлікт видавничого дому «Коммєрсант» із головою нафтового концерну «Роснєфть» Ігорем Сечиним, одним з найближчих соратників президента РФ Володимира Путіна.

«Коммєрсант» накликав на себе гнів Сечина після того, як минулого місяця повідомив, що «Роснєфть», найбільший нафтовий концерн Росії, запропонував Путіну проект пропозицій для відповіді Росії на санкції США та ЄС. При цьому газета посилалася на кількох федеральних урядовців, які «обізнані з ситуацією». Газета тоді написала, що документ «Роснєфті» потрапив на стіл президента, а він переадресував його своєму раднику з економічних питань Андрію Белоусову. Тепер, як стверджує газета, документ аналізується у міністерствах.

За інформацією «Коммєрсанта», пропозиції концерну стосуються, зокрема, обмеження міжнародної співпраці з використання російських модулів орбітальної станції МКС, заборони складування на території РФ радіоактивних відходів з ЄС та США, а також арешту в Росії власності країн, які застосували санкції, та їхніх громадян — як компенсації за невиконані контракти.

Також «Роснєфть» нібито пропонувала запровадити мораторій на вивезення охопленого санкціями іноземного обладнання для нафтового й газового секторів, яке вже перебуває в Росії, стовідсоткову передоплату за газ, який імпортується з РФ у країни Євросоюзу, та заморозити будівництво газопроводу «Південний потік», яким російська сировина має потрапляти дном Чорного моря до країн Південної та Центральної Європи в обхід України.

«Роснєфть» і Кремль спростували такі повідомлення газети, а Сечин пригрозив судом видавничому дому, який належить пов’язаному з «Газпромом» олігарху Алішеру Усманову.

Заступник глави «Роснєфті» Михайло Леонтьєв також заперечив від імені концерну, що той має якесь відношення до звільнення 46-річного Михайліна, який очолював колектив газети з 2010 року, а до того керував дочірніми виданнями «Коммєрсант-Україна» (нині закритим) та «Коммєрсант-Власть».

Новим головним редактором «Коммєрсанта» має стати Сергій Яковлєв, який дотепер очолював тижневик «Коммєрсант-Дєньгі».

А ТИМ ЧАСОМ...

Американський телеканал Cі-Ен-Ен призупиняє мовлення в російських кабельних мережах. Про це повідомив представник компанії Turner Broadcasting System, яка є власником каналу.

Як повідомляє інтернет-портал газети USA Today, компанія-власник уже надіслала російським операторам повідомлення про припинення мовлення Сі-Ен-Ен. За даними газети «Вєдомості», канал не отримав ліцензію на мовлення від Роскомнагляду. «Turner International вивчає варіанти мовлення Cі-Ен-Ен у Росії в світлі недавніх змін у російському медійному законодавстві. Ми сподіваємося з часом знову вийти на російський ринок. Московське бюро Cі-Ен-Ен працюватиме й надалі», — наголосив представник Turner Broadcasting System.

У 2009 році Роскомнагляд почав вимагати від іноземних каналів, які ведуть мовлення в кабельних і супутникових мережах Росії, пройти ліцензування. Телеканал Cі-Ен-Ен давно подав заявку до федерального наглядового органу на отримання ліцензії, але так її і не отримав. Хоча представництво цього американського телеканалу в Росії діє з 1983 року.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>