Ні на йоту не російський

12.11.2014

Візит президента Росії Володимира Путіна виявився плідним не лише на домовленості, а й на конфузи. Як писала «УМ», після підписання нового газового контракту з Пекіном, кремлівський лідер, на радощах, що в нього у світі ще залишаються друзі, подарував очільникові КНР Сі Цзиньпіну смартфон російського виробництва. Мовляв, на тобі, Заходе — чхати ми хотіли на ваші санкції, навіть такі прогресивні гаджети можемо виготовляти без вашої допомоги!

Однак, як повідомляє сайт by24.org, кумедність ситуації полягає в тому, що насправді нібито російський смартфон YotaPhone 2 до РФ має дуже опосередковане відношення — просто офіс компанії Yota Devices розташований у Москві. А її власники — особи, наближені особисто до Путіна. Та ще на виробництво й рекламу в Росії було витрачено близько 50 мільйонів доларів.

А от виготовляють цей дивайс повністю за кордоном: дисплей — на Та йвані, а збірку телефона взагалі здійснюють безпосередньо в Китаї. Виходить, телефон, який Путін із таким апломбом вручив лідерові КНР ледве не як російський сувенір, насправді можна вважати китайським. Щоправда, китайцям не звикати — значну частину сувенірних матрьошок, які привозять із Росії китайські туристи, виготовлено саме на їхній батьківщині.

Утім на цьому пригоди ВВП на китайській землі, куди він приїхав передусім заради участі в саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), не завершилися. Вчора Путін вразив місцеву й іноземну пресу, порушивши правила ділового етикету. Хоча російські жінки його за це тільки похвалили, черговий раз розчулившись мужності й галантності улюбленого лідера.

Річ у тім, що Володимир Володимирович, з міркувань строгого азійського протоколу, виявив надмірну увагу до «першої леді» КНР — дружини Сі Цзиньпіня Пен Ліюань. Сидячи поруч із жінкою китайського очільника, який відволікся на розмову з президентом США Бараком Обамою, Путін різко підвівся, взяв теплий плед (деякі ЗМІ повідомили, що це було його власне пальто) й огорнув ним плечі Пен.

Жінка чемно усміхнулася, але одразу передала пальто своєму асистенту і вдягла власний верхній одяг.

Конфузи конфузами, та головними на саміті, звісно, були ділові переговори. Як повідомив прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков, у перервах між заходами ВВП встигнув поспілкуватися з президентом США Бараком Обамою, «коротко» обговоривши з ним ситуацію в Україні, Сирії та Ірані. Також Путін перетнувся з прем’єр-міністром Австралії Тоні Ебботом, перекинувшись із ним парою слів щодо прискорення розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» на Донбасі.

Про деталі цих «коротких розмов» не повідомляється.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>