Важлива справа з оглядинами

12.11.2014
Важлива справа з оглядинами

Отримавши в матчі прем’єр-ліги серйозне розсічення під оком, Артем Кравець не зміг прибути до національної збірної. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

Після важких протистоянь із непростими суперниками — збірними Словаччини, Білорусі та Македонії — зустріч iз Люксембургом (15 листопада) для наших збірників — це немов візит в іншу реальність. Рівень майбутнього суперника «синьо-жовтих» у відборі до ЧЄ-2016 — нижче середнього, тож нічого іншого, окрім взяття трьох очок від підопічних Михайла Фоменка, ніхто не очікує. Водночас існує ризик недооцінки опонента — з усіма можливими неприємними наслідками. Нагадаємо, що в нашій «пульці» за два прохідних місця на французьке Євро ведуть боротьбу три команди, в тому числі й чинні чемпіони континенту — іспанці, з якими наразі команда Фоменка й конкурує за другу позицію в турнірній таблиці. Зайве говорити, що після невдачі зі словаками нові незаплановані втрати для нашої збірної в турнірному плані коштуватимуть неймовірно дорого.

До речі, як розповів під час дня відкритих дверей у Кончi-Заспі Володимир Лашкул — керівник комерційного партнера ФФУ «Україна футбол інтернешнл», за своє потрапляння до фінальної частини чемпіонату Європи вітчизняні футболісти загалом отримають 2,5 мільйона євро. Утім, як відзначив захисник «Шахтаря» В’ячеслав Шевчук, призові — не головне. Зрештою, обговорювати фінансові питання футболісти та функціонери будуть після завершення кваліфікації.

Нині ж, за словами «динамівця» Олега Гусєва, тренерський штаб збірної просить хлопців серйозно поставитися до Люксембургу, адже цей суперник нічим не відрізняється від білоруської чи македонської команди, з якими «синьо-жовті» не мали легкого життя. У свою чергу, люксембуржці змогли підписати мирову з «сябрами», а македонцям поступилися лише з різницею в один м’яч. Що ж до очних зустрічей українських футболістів iз представниками мініатюрної європейської держави, то в 2006 році, готуючись до участі в чемпіонаті світу, в товариському матчі «синьо-жовті» переграли Люксембург з рахунком 3:0.

«У складі суперника є дев’ять легіонерів, які грають у бельгійському, німецькому, французькому, швейцарському та болгарському чемпіонатах. Як видно, колектив із досвідом, який, варто відзначити, дуже відповідально грає в обороні», — оцінив нинішній рівень люксембуржців Михайло Фоменко.

Планувалося, що саме на захисті цієї збірної Михайло Іванович спробує протестувати нового форварда в ігровій схемі «синьо-жовтих», проте через травму дебют «динамівця» Артема Кравця на національному рівні доведеться відкласти. Власне, також через ушкодження голови не прибув до збірної й «гірник» Тарас Степаненко, який у нещодавній грі з «Дніпром» зазнав струсу мозку. Заміну представникові атакувальної ланки Михайло Фоменко шукати не став, натомість на втрату ключового «опорника» відреагував миттєво, в екстреному порядку викликавши до табору збірної Кирила Ковальчука з «Чорноморця». Підстрахувався тренер і в питанні з не повністю здоровими Євгеном Хачеріді та Денисом Олійником, викликавши їм у резерв двох представників луганської «Зорі» — Андрія Пилявського та Віталія Вернидуба. Зазначимо, що, окрім цих двох виконавців, раніше Фоменку приглянулися воротар луганчан Микита Шевченко та форвард Пилип Пудківський. Вочевидь перевіркою найближчого резерву наставник української збірної займеться у товариській грі проти Литви, яка відбудеться 18 листопада в Києві. «Хочеться мати безпосередню інформацію про людей, а не просто візуальні спостереження. Тому ми в поєдинку з Литвою не навантажуватимемо основу, а дамо шанс іншим», — розкрив свої найближчі плани Михайло Фоменко.

НА СТАРТ

Склад української збірної на матчі з Люксембургом і Литвою:

воротарі: П’ятов («Шахтар»), Бойко («Дніпро»), Шевченко («Зоря»);

захисники: Шевчук, Кучер, Ракицький, Ордець (усі — «Шахтар»), Хачеріді («Динамо»), Федецький («Дніпро»), Вернидуб, Пилявський (обидва — «Зоря»);

півзахисники: Гусєв, Ярмоленко, Сидорчук (усі — «Динамо»), Ротань, Коноплянка (обидва — «Дніпро»), Морозюк («Металург» (Д)), Ковальчук («Чорноморець»), Едмар («Металіст»), Хомченовський («Зоря»), Тимощук («Зеніт» (Росія)), Олійник («Вітесс» (Голландія));

нападники: Зозуля («Дніпро»), Будківський («Зоря»).