Поки що — неофіційно

11.11.2014
Поки що — неофіційно

Прихильники незалежності приходили на голосування в одязі із зображенням прапора Каталонії. (з сайта latimes.com.)

Незважаючи на заборону Конституційного суду й центральної влади, у Каталонії таки провели референдум за незалежність від Іспанії. Але суто символічний, адже жодних юридичних наслідків він не матиме.

Результат очікуваний: за попередніми даними, понад 80% мешканців, які взяли участь у цьому плебісциті, висловилися за повний суверенітет автономної області, повідомляє Бі-Бі-Сі. При цьому варто врахувати, що більшість тих, хто відокремлення від Іспанії не підтримує, голосувати просто не прийшли.

Загалом в опитуванні взяли участь понад 2,25 мільйона з 5,4 мільйона каталонців, що мають право голосу. З них 1,65 мільйона проголосували за однозначну незалежність Каталонії як окремої держави. Ще 10% каталонців готові підтримати створення власної держави... у складі Іспанії (до слова, Каталонія й нині має великі автономні преференції і багато в чому взагалі не підкоряється офіційному Мадриду). Повністю проти суверенітету висловилися менше 5% учасників голосування.

Організацією плебісциту займалися близько 40 тисяч волонтерів. Волевиявлення пройшло без серйозних інцидентів, попри те, що багато каталонців не приховували обурення рішенням Конституційного суду Іспанії, який після відповідного звернення уряду заблокував дію декрета уряду Каталонії про проведення референдуму. Прем’єр-міністр автономії Артур Мас не погодився з цим рішенням і заявив, що бере на себе всю відповідальність за проведення опитування.

Результати голосування глава каталонського уряду назвав «повним успіхом». На його думку, Каталонія вкотре продемонструвала, що хоче власного управління. Мас також наголосив, що тепер його метою є проведення повноцінного референдуму за незалежність, який матиме юридичну силу.

У свою чергу, влада Іспанії, яка виступала проти проведення навіть неформального опитування, назвала його «безплідним і марним». У центральному уряді наголошують, що поведінка місцевої влади Каталонії «ускладнює майбутнє» і «не несе жодних політичних вигод для провінції».

Ідея незалежності Каталонії набула популярності серед 7,5 мільйона мешканців цієї найбагатшої та найбільш економічно розвиненої провінції на тлі економічної кризи в Іспанії. Але вже сам факт опитування викликав обурення в інших регіонах Іспанії. Закиди лунають не лише в бік сепаратистів, а й на адресу центрального уряду, якому віддавна відомі наміри каталонців. При цьому уряд фактично виявився безсилим перед порушниками закону, які таки провели заборонений плебісцит. І якщо цього разу їм це вдалося, то де гарантія, що наступний референдум не буде «повноцінним»?

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>