Азіатські домовленості

11.11.2014

Позавчора російський державний концерн «Газпром» та китайський нафтогазовий концерн CNPC (Китайська національна нафтогазова корпорація) уклали нову угоду про постачання природного газу з РФ до Китаю. Одночасно тривають російсько-китайські міжурядові переговори.

Як повідомляє агенція «Рейтер», нинішнім контрактом передбачено постачання газу з родовищ Західного Сибіру до КНР так званим «західним маршрутом». У межах домовленості CNPC також придбає 10-відсоткову частку російської нафтовидобувної компанії «Ванкорнєфть», дочки компанії «Роснєфть». Загалом Росія і Китай підписали 17 документів про співпрацю в газовій галузі. Прямі поставки планують почати 2019 року.

Лише у травні Росія підписала з Китаєм угоду про поставки 38 мільярдів кубометрів «блакитного палива» через новий східний газопровід. Загальну вартість цієї угоди оцінюють у 400 мільярдів доларів США. На думку незалежних експертів, Росія побоюється у зв’язку з українською кризою зазнати втрат на європейському ринку. На цьому тлі Москва намагається знайти нових покупців газу в Азії, зазначає «Німецька хвиля». Як заявив у неділю глава «Газпрому» Олексій Міллер, з урахуванням нарощування поставок, обсяг російського газового експорту до Китаю в середньостроковій перспективі може перевищити обсяги поточного експорту до Європи, повідомляє інформагенція «Інтерфакс». За словами Міллера, термін дії контракту становить 30 років. Обсяг річних поставок — 30 мільярдів кубометрів.

Підписання нової угоди в Пекіні відбулося за присутності лідерів обох держав — президента Росії Володимира Путіна й очільника КНР Сі Цзиньпіна. З такої нагоди Путін прибув до Китаю на день раніше, адже головна мета його візиту — участь у дводенному 22-му саміті Азійсько-тихоокеанського економічного співробітництва (АПЕК), який розпочався вчора і присвячений 25-й річниці створення цієї організації, що включає 21 державу. На порядку денному — передусім економічні питання.

За інформацією російської преси, під час зустрічі лідери КНР та Росії багато уваги присвятили темі взаємних розрахунків у китайських юанях, після чого Путін подарував Сі Цзиньпіну смартфон російського виробництва «Йотафон-2».

Напередодні початку саміту приїхав до китайської столиці й прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе — щоб звернутися до Сі Цзиньпіна з пропозицією створити «гарячу лінію» задля попередження конфліктів на морі. Таке рішення назріло з огляду на нещодавній конфлікт у водах поблизу спірних островів Сенкаку. Це була перша офіційна зустріч китайського лідера та японського прем’єра.

Ще один важливий гість саміту АПЕК, президент США Барак Обама, прилетів у Пекін учора. При цьому він також планує провести з лідером КНР окрему двосторонню зустріч, щоб обговорити питання формування нового типу відносин між супердержавами та співпраці у розв’язанні найсерйозніших проблем сучасного світу.

Завтра, по завершенні зібрання лідерів АПЕК, Обама вирушить до М’янми на інший саміт — США-АСЕАН (Асоціація держав Південно-Східної Азії). А в суботу настане черга ще одного саміту — лідерів «Великої двадцятки». Де він також перетнеться з Володимиром Путіним. Як зазначає російська преса, серед азіатських партнерів та представників країн Південної Америки, Африки тощо Путін однозначно почуватиметься краще, ніж у Європі, де після агресії щодо України став вигнанцем, з яким негоже спілкуватися пристойному товариству.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>