Сьогодні на вчора

11.11.2014
Сьогодні на вчора

«Процес пішов». Політичні топ-менеджери ділять портфелі, обіцяючи не зволікати зі створенням коаліції.

Коаліціада триває. Депутати налаштовані завершити торги у стислі терміни. І вже за 7-10 днів після того, як ЦВК офіційно встановить результатів виборів (зупинка наразі за мажоритарними округами), провести перше засідання. Де відразу й оголосити про створення парламентської більшості, а потім перейти до розгляду держбюджету на наступний рік. Теоретично затримка зі створенням коаліції знову загрожуватиме народним обранцям розпуском парламенту (чим Президент Порошенко вже скористався у 2014-му), хоча на практиці це виключено. Щойно отримані результати новообрані парламентарії не упустять, та й переговори нібито вже виходять на фінішну пряму.

Радник Президента Микола Томенко прогнозує, що до складу нової коаліції можуть увійти до 305 народних депутатів. Очевидно, в це число Томенко включив склад усіх майбутніх фракцій, окрім Опозиційного блоку. Але — «дискусії тривають», зізнається він, і питання про те, «як практично зробити цю теоретичну більшість більшістю» поки залишається відкритим. Між тим засади її є незмінними: до складу коаліції можуть увійти всі демократичні фракції, а також депутатські групи, за винятком так званої опозиції та депутатів-«мажоритарників», котрі голосували за «закони 16 січня».

Від 8 листопада до перемовин про коаліцію долучилися ще дві партії — Радикальна партія Олега Ляшка та «Батьківщина» Юлії Тимошенко. У той же день, як написав Ляшко у своєму «Фейсбуці», коаліціанти узгодили один із розділів угоди, що називається «Реформування національної безпеки та оборони». А от про що умовчав Ляшко, так це про те, що його політсила тягне ковдру на себе у питанні розподілу комітетів. Такі, мовляв, умови та забаганки у Радикальної партії, кажуть інсайдери.

Тим часом посада спікера може залишитися за Олександром Турчиновим (як альтернативу Турчинову пропонуватимуть крісло голови РНБО), Арсеній Яценюк має всі шанси бути переобраним Прем’єром, а Юлії Тимошенко, ймовірно, відійде керівництво зовнішньополітичним відомством. Під питанням — посада очільника МВС та весь економічний блок, який, скоріше за все, перебуватиме «під протекторатом» Блоку Порошенка як найбільшої фракції у парламенті. За даними «Дзеркала тижня», керівництво міліцією БПП також намагатиметься залишити за собою. В обмін на лояльність у цьому питанні Блок Порошенка буцімто готовий іти на поступки «Народному фронту» і не «чіпати» Турчинова. Натомість не виписаним до кінця лишається механізм взаємодії коаліції та уряду.

І хоч парламентська більшість іще не сформована, у неї вже чимало далекоглядних планів. Мова, зокрема, йде і про вступ України до НАТО. Про це говорить Дмитро Тимчук — керівник ресурсу «Інформаційний спротив» і вже без п’яти хвилин нардеп від «Народного фронту». «Дійсно, є рішення включити до проекту угоди про коаліцію повернення до курсу євроатлантичної інтеграції, як це було до Януковича. Однак ми не зосереджуємося саме на цьому постулаті. Хоча б тому, що вступ до НАТО — це не справа двох-трьох місяців. Проблему обороноздатності країни треба було вирішувати ще вчора, і саме на цьому сконцентрована наша увага», — зазначає він.

Перше засідання новообраної Верховної Ради орієнтовно може відбутися вже у третій декаді листопада. Найпізнішим терміном відкриття першої сесії парламенту восьмого скликання називають 1 грудня.