Агресор у «миротворчій» шкурі

11.11.2014
Усе більше політиків, експертів, дипломатів та міжнародних спостерігачів переконуються, що бойовики й російські військові готують новий наступ на Донбасі. Про варіант відкритої агресії проти України, на думку координатора групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука, поки що не йдеться. Бо президент Росії Володимир Путiн нібито розглядає його, як запасний. Адже в останні дні в зоні АТО лише сліпий не бачив, що ворог формує ударні тактичні групи (про підготовку терористів до оборони, які вже починають волати, що Україна їх нібито атакує, не йдеться). «Демонструється спрямованість на продовження попереднього формату прихованого вторгнення. Тобто відкритого вторгнення Росії виключити ніяк не можна, але воно може відбутися, швидше за все, у випадку початку наступу російсько-терористичних військ на Донбасі, їх поразки й відповідних успішних наступальних дій українських військ. Ми певні, що зірвати наступальні плани супротивника може лише демонстрація сили з нашого боку», — вважає пан Тимчук.

Чекайте провокацій

У Раді нацбезпеки і оборони ледь не щодня офіційно заявляють, що говорити про вірогідність повномасштабного відкритого наступу російських військ поки що не можна. «Зрозуміло, що тих військ, які зараз перебувають на території України, для повномасштабного наступу не вистачає. За правилами військового мистецтва, атакуючий має бути в 4-5 разів сильнішим від того, хто обороняється. У терористів такої переваги немає, вся перевага на боці українців», — каже речник РНБО Андрій Лисенко.

Радник голови СБУ Маркіян Лубківський уточнює, що на Донбасі проти української армії воює близько 30 тис. осіб: серед яких — 5 тис. перевдягнених російських військових, а також близько 20—25 тисяч бойовиків так званих «ЛНР» та «ДНР». Відтак у РНБО не виключають, що російська сторона найближчим часом може вдатися до масових провокацій, щоб створити передумови для введення у східні регіони України своїх військових підрозділів під виглядом миротворчих сил. Ідеться про теракти, обстріли та збройні напади на мирне населення Донбасу — у здійсненні цих злочинів ворог звинувачуватиме ЗСУ і Нацгвардію.

«Нагадаємо, що бойовики перефарбовували свою військову техніку у кольори української армії та наносили на озброєння розпізнавальні знаки, схожі на символіку ЗСУ, — додають у прес-центрі АТО. — Враховуючи зазначене, можливі провокації з боку незаконних збройних формувань iз метою дискредитації сил антитерористичної операції. Україна не наступає, вона обороняється. За наказом Президента Петра Порошенка, у Донецькій та Луганській областях будуються перша, друга та третя лінії оборони».

За колоною колона

У минулі вихідні інформаційний простір був переповнений повідомленнями про численні колони військової техніки з РФ, які зафіксували спостерігачі місії ОБСЄ не лише на околицях Донецька, а й Макіївки, Красного Луча тощо. На зауваження міжнародних спостерігачів щодо екскалації конфлікту на Донбасі бойовики одразу заявили, що танки, які ті побачили під Донецьком, належать «ДНР», а не Росії... А рух військової техніки нібито пов’язаний iз необхідністю ротації та зміною позицій.

Утім численні світлини тих же танків у Донецьку від 10 листопада, викладені свідками у соцмережах, засвідчують, що техніка таки російська. Адже на танках добре видно маркування Російської залізниці, зроблене у Ростові-на-Дону. Учора в РНБО повідомили, що з боку Росії на Донбас прибули чергові колони із важким озброєнням, професійними військовими та партіями АК-74, що оснащені лазерними прицілами.

За даними групи «Інформаційний спротив», бойовики стягують важке озброєння переважно на передовій у Донецьку та під Первомайськом, навпроти Попасної тощо. Водночас сили АТО стали жорсткіше відповідати на обстріли бойовиками своїх позицій, а також спроби штурмів. Наприкінці минулого тижня, в одному з боїв за аеропорт Донецька українські «кіборги» знищили близько двохсот (!) бойовиків та чимало їхньої техніки, повідомляють у прес-центрі АТО. Більшість терористів, які обстрілювали летовище, загинули від точного вогню української артилерії у відповідь.

На жаль, останнім часом не обходиться без жертв і з нашого боку: лише протягом неділі-понеділка у зоні АТО загинуло п’ятеро українських вояків, вісімнадцятеро отримали поранення. За позаминулу добу бойовики 65 разів обстріляли позиції сил АТО, майже половина з цих обстрілів припадає на стратегічний Дебальцевський напрямок.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>