Моя перша вчителька — «друга леді»

06.11.2014
Моя перша вчителька — «друга леді»

Агнесе Ландіні з чоловіком, прем’єр-міністром Італії Маттео Ренці. (з сайта huffpost.com.)

37-річна італійка Агнесе Ландіні, яка за освітою є викладачем італійської та латинської мов у ліцеї, впродовж восьми останніх років безуспішно намагалася знайти постійне місце роботи. Хоч безробіття в Італії й не найбільше серед європейських країн, але в деяких професіях досить критичне. І от нарешті, після кількох особливо напружених тижнів пошуків, Агнесе поталанило: вона отримала посаду викладача італійської та латинської мов у школі в області Тоскана. Щоправда, лише на час відсутності основного викладача.

Здавалося б, що в цьому дивного, якщо в Італії залишаються безробітними десятки тисяч викладачів. Але річ у тім, що синьйора Ландіні не просто вчителька, а ще й дружина чинного прем’єр-міністра Італії Маттео Ренці.

До того, як у лютому цього року він став наймолодшим в історії главою італійського уряду, 39-річний Ренці обіймав посаду мера Флоренції. І надалі з дружиною та трьома дітьми мешкає в цьому місті, хоч і змушений багато часу проводити в Римі, де розташований його прем’єрський офіс. Але ні посада мера, ні перехід на роботу в уряд не змогли посприяти в працевлаштуванні його дружині, яка дуже хотіла працювати і вносити в сімейний бюджет свою частку.

У вересні цього року Агнесе претендувала на посаду вчительки у місцевому ліцеї, разом із сотнями інших претендентів ходила на прослуховування, але дирекція школи надала перевагу іншій кандидатці. Тимчасова робота, яку вона отримала тепер, через два місяці від початку навчального року, означає викладання чотири години на тиждень у технікумі в місцевості Понтассьєве поблизу Флоренції.

Сама Ландіні в інтерв’ю італійським ЗМІ зауважила, що лихо не без добра: завдяки її тривалому «ходінню по муках», її чоловік добре обізнаний зі станом справ в італійській системі освіти. І вже представив у вересні урядовий план реформ, яким передбачається прийом на постійну роботу впродовж двох найближчих років 150 тисяч вчителів, що потерпають від безробіття чи перебиваються тимчасовими підробітками.

ІНШИЙ ПРИКЛАД

Роль домогосподарки не задовольняє не лише італійську «другу леді». Але більшість дружин президентів, прем’єр-міністрів та інших високопосадовців займаються благодійністю або працюють лише для задоволення, а не з необхідності. Одним із таких прикладів є дружина тепер уже колишнього Генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена.

Шість років тому, коли він іще обіймав посаду прем’єр-міністра Данії, його 50-річна на той час дружина Анне-Метте Расмуссен — «друга леді» країни після королеви Маргарити — так захопилася бальними танцями, що разом зі своїм партнером, 30-річним фаховим танцівником Томасом Еверсом Поулсеном, вирішила взяти участь у відповідному телеконкурсі. У фінал пара не потрапила, але оголосила в інтерв’ю данській газеті Se og Hoer, що їх можна запрошувати за плату виступати на корпоративних вечірках та інших закритих заходах. Так дружина глави уряду поповнювала сімейний бюджет.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>