Проблема для Обами

06.11.2014
Проблема для Обами

Американці традиційно голосують у звичайний будній день — вівторок, забігаючи на дільниці до або після роботи. (з сайта breakingenergy.com.)

Як і передбачалося, на позавчорашніх проміжних виборах до Конгресу США Республіканська партія відвоювала контроль над Сенатом у Демократичної. Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнел, який знову здобув перемогу в штаті Кентуккі над кандидатом від демократів Елісон Ландерган Граймс, тепер очолить більшість у верхній палаті Конгресу, повідомляє Бі-Бі-Сі. Він замінить на цьому посту очільника демократів Гаррі Ріда.

Загалом республіканці вибороли в Сенаті 52 зі 100 місць. У демократів залишається 46 мандатів та підтримка двох незалежних сенаторів. «У цій боротьбі не йшлося про мене чи мого противника. Тут ішлося про уряд, якому люди більше не довіряють виконувати його основні обов’язки: дбати про безпеку, захищати кордон, забезпечувати якісний і гідний догляд за нашими ветеранами. Цьому уряду не можна довіряти, він не може виконувати головні завдання, бо надто зосереджений на інших питаннях, які взагалі не потребують уваги» — заявив Макконнел. Переобраний сенатор назвав вівторкове голосування «референдумом довіри президенту Обамі». Очолювані ним демократи програли проміжні вибори, а сам президент іще до голосування називав ситуацію для Демократичної партії несприятливою.

Досі, починаючи з 2006 року, Сенат контролювали демократи, маючи більшість у п’ять місць — 53 мандати і двох незалежних сенаторів, які голосували з демократами, порівняно із 45 мандатами республіканців.

Прогнози експертів справдилися — республіканці взяли під контроль обидві палати Конгресу. При цьому значно зміцнивши свою більшість у Палаті представників — до 246 місць із 435, що є рекордним представництвом Республіканської партії в Нижній палаті з часу закінчення Другої світової війни. У штаті Юта навіть сталася маленька сенсація: місцевий політик Майя Лав стала першою афроамериканкою, яка була обрана до Палати представників від Республіканської партії.

Результат демократів означає немалі проблеми для президента Обами, якому стане значно важче проводити свої ініціативи через законодавчий орган. Водночас у нього залишається право ветувати закони, ухвалені республіканською більшістю. Також оглядачі передбачають більш активне надання Сполученими Штатами допомоги Україні у воєнному конфлікті з Росією, адже республіканці не раз критикували Білий дім за надто повільні й не надто сміливі дії в цьому напрямі.

На виборах громадяни США також висловлювали своє ставлення до різноманітних місцевих ініціатив. Так, столиця країни Вашингтон 65 відсотками голосів «за» підтримала легалізацію марихуани. Тепер кожен дорослий мешканець Вашингтона може мати при собі до 57 грамів цього наркотику та вирощувати вдома до шести кущів коноплі індійської для власного вжитку. Газета «Вашингтон Пост» прокоментувала вчора таке волевиявлення як «припинення переслідування та дискримінації користувачів марихуани, передусім чорношкірої молоді».

А на подібних референдумах у штатах Орегон та Аляска стояло питання про дозвіл на вільний роздрібний продаж марихуани, як це було зроблено під час виборів 2012 року в штатах Колорадо та Вашингтон. В Орегоні ініціатива отримала підтримку виборців, а результати референдуму на Алясці станом на вчора по обіді ще не оголосили.

Мешканці штату Флорида вирішували, чи дати дозвіл на легальне вживання так званої лікувальної марихуани, і більшістю голосів проголосували «проти».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>