Недоторканні порушники

05.11.2014

Поліція Варшави оприлюднила список дорожніх порушень, яких припускаються у Польщі особи з дипломатичним імунітетом. Виявляється, що найбільшими «дорожніми піратами» є не місцеві дипломати, а представники посольств Сполучених Штатів, Лівії та Росії. «Ми не мали на меті будь-кого заплямувати. Публікуючи цей звіт, ми показуємо, що є проблема і ми прагнемо мінімізувати таке явище», — пояснила в коментарі Польському телебаченню прес-секретар міської охорони Варшави Моніка Ніжняк.

Зі звіту випливає, що з початку цього року зареєстровано 406 випадків порушень правил дорожнього руху, яких припустилися особи з дипломатичною недоторканністю. Найпоширеніші — перевищення дозволеної швидкості руху, проїзд на червоне світло та неправильне паркування транспортних засобів.

Перше місце за кількістю порушень посіли дипломати США, які 38 разів ігнорували правила дорожнього руху, з них 28 — перевищували швидкість. Водночас американці виявилися єдиними, хто вжив заходів для недопущення таких порушень у майбутньому. Після оприлюднення звіту представники посольства США зателефонували до столичної охорони і пообіцяли покарати порушників.

Представники посольства Лівії здійснили 35 порушень, хоча чисельність їх дипломатів є значно меншою, ніж у посольстві США. На сумлінні російських дипломатів — 31 порушення, дипломатів Саудівської Аравії — 29. А п’яте місце посідає посольство України. Наші дипломати, яких також значно менше, ніж у представництвах США та Росії, здійснили 23 порушення з початку 2014 року.

Після українців зі значним відставанням ідуть дипломати з Іраку — 12 порушень, В’єтнаму, Китаю, Німеччини та Білорусі (по 8).

Серед поляків, наділених дипломатичним чи депутатським імунітетом, не надто сумлінно дотримуються правил дорожнього руху депутати обох палат Сейму та співробітники прокуратури й судів. Серед них найбільш злісними порушниками є судді, які з початку цього року здійснили 84 порушення. На другому місці прокурори — 66. А депутати парламенту та сенатори порушили правила лише в 16 випадках.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>