Обличчя «Молодості»

05.11.2014
Обличчя «Молодості»

Нагородження переможця Національного конкурсу. На фото Ігор Янковський, режисер документальної картини «Обличчя» Никон Романченко, оператор стрічки Анастасія Лисенко та голова Держкіно Пилип Іллєнко.

У рамках «Молодості» з-поміж традиційних конкурсних та позаконкурсних програм уже другий рік поспіль проводиться Національний конкурс короткометражних фільмів. КМКФ «Молодість» у партнерстві з Благодійним фондом Ігоря Янковського «Ініціатива заради майбутнього» організували його як стартовий майданчик для молодих українських режисерів у 2013 році. Тоді на Національний конкурс надійшло трохи більше 200 фільмів-заявок. Цього року журі переглянуло понад 300 національних короткометражних фільмiв. У підсумку було відібрано 31 роботу молодих українських кінематографістів.

1 листопада, перед урочистою церемонією нагородження у кінотеатрі «Київ», Фонд Янковського провів неформальний ланч у ресторані «Канапа» для учасників Національного конкурсу. На ньому молоді режисери мали гарну нагоду поспілкуватись зі справжніми легендами кінематографа: Романом Балаяном, Олегом Фіалко, Євгеном Гінділісом, Людмилою Горделадзе, Андрієм Халпахчі. Молодь також привітали міністр культури України Євген Ніщук і голова Держкіно Пилип Іллєнко.

Увечері стало відомо, хто виборов головний приз конкурсу — золотого «Скіфського оленя», премію в розмірі 2500 доларів і диплом за найкращий фільм Національного конкурсу. Міжнародне журі нагородило призом молодого режисера Никона Романченка за документальну картину «Обличчя» (Faces). У стрічці зображені події на Майдані, які сколихнули не тільки нашу країну, а й увесь світ, а героями стрічки є звичайні люди, які творили історію під кулями. На сцену по нагороду разом із Романенком вийшла оператор фільму Анастасія Лисенко, яка  знімала найнебезпечніші епізоди під час протистояння на Грушевського.

Вручаючи призи переможцю, засновник Фонду «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський зазначив: «Ми раді, що маємо честь спільно з «Молодістю» відкривати юні таланти. Перші кроки — найголовніші, і для молодої людини дуже важлива допомога саме на цьому етапі. Тому наш Фонд і заснував премію для Національного конкурсу короткого метра і два роки поспіль фінансує цей конкурс. Ми покладаємо надії на початківців-режисерів. Віримо, що в найближчому майбутньому вони внесуть свіже віяння в наше кіно».

Незмінний генеральний директор і натхненник «Молодості» Андрій Халпахчі подякував усім партнерам, які підтримують єдиний в Україні міжнародний кінофестиваль: «Зокрема, я вдячний Фонду «Ініціатива заради майбутнього» за те, що ми разом просуваємо молодих українських режисерів, займаємося подальшою їх підтримкою і супроводом на світових кінофестивалях у Берліні та Каннах».

Традиційно за підсумками 44-ї «Молодості» на кошти Фонду Янковського буде випущено презентаційний диск із фільмами-учасниками Національного конкурсу, який безкоштовно поширюватимуть за кордоном.