Із думками про дітей, з участю королів і принців...

05.11.2014
Із думками про дітей, з участю королів і принців...

У першу неділю листопада світова столиця щороку приймає багатотисячну армію марафонців. (з офіційного сайта змагань.)

У той час, коли жителі Києва задихаються від угару, джерело якого для відповідальних за цей сором інстанцій залишається таємницею за сімома замками, у восьмимільйонному мегаполісі Нью-Йорка пройшов всесвітньо відомий марафон, участь у якому взяли близько 50 тисяч осіб різного віку, статі, та, що головне, кожен із його учасників мав різний ступінь фізичних кондицій. Власне, ця щорічна подія, яка трапляється в першу неділю листопада, виходить далеко за рамки легкоатлетичного світу. Про даний забіг знають дорослі й діти, здорові й інваліди, королі й принци, професіональні спортсмени й звичайні легкоатлети-аматори. Варто відзначити, що нью-йоркський марафон як глобальна подія цьогоріч став номінантом вельми відомої премії імені принца Астурійського. Тож перемогти в ньому кожен спортсмен вважає для себе особливою честю, й другий рік поспіль у світовій столиці тріумфують визнані майстри марафонів — кенійці. У чоловіків 26 миль (близько 42 км) найшвидше подолав — за 2 год. 10 хвилин 59 секунд — Уїлсон Кіпсанг, у жінок не було рівних Мері Кейтані (2:25.7).

Водночас для переважної частини багатотисячної армії учасників величезним успіхом став сам факт подолання виснажливої дистанції. Однією з таких героїнь Нью-Йорка виявилася відома данська тенісистка, екс-перша ракетка світу, півфіналістка нещодавнього підсумкового турніру WTA Каролін Возняцьки. Свій перший у житті легкоатлетичний марафон вона бігла на годину довше, ніж його тріумфаторка. Проте і до старту, і після фінішу їй дісталася левова частка уваги ЗМІ та вболівальників, яких, до речі, на нью-йоркських вулицях було неймовірно багато.

Прикметно, що на фініші першою її привітала колега по ремеслу й подруга — американка Серена Уїльямс. Нагадаємо, що саме «Чорній перлині», яка за підсумками року зберегла за собою титул першої ракетки світу, Каролін поступилася в своєму останньому матчі року — півфіналі підсумкового турніру WTA, який кілька тижнів тому проходив у Сінгапурі. Утім, як видно, це аж ніяк не завадило Возняцьки прийняти медаль фінішера нью-йорського марафону з рук своєї нещодавньої кривдниці.

Хоча, як пізніше розповіла Каро, події на фініші вона пам’ятає слабо. «Думаю, Серена говорила, що пишається мною. Щоправда, я була настільки виснаженою, що навіть не чула, що вона говорить. Пам’ятаю лише, що вона підійшла до мене, обійняла і вручила медаль фінішера», — поділилася «туманними» спогадами Возняцьки.

Зазначимо, що свій спортивний подвиг данська тенісистка здійснила заради благодійної дитячої організації. За час свого перебування в статусі учасниці нью-йоркського марафону їй вдалося зібрати пожертв на суму 80 тисяч доларів.

Щоправда, емоції від пережитого у Каролін були неоднозначні. Одразу після забігу в своєму «Твіттері» вона написала: «О Боже, невже я справді фінішувала? Пишаюся собою». Але згодом додала: «Ніколи раніше не робила чогось настільки тяжкого. Напевно, найважче випробування в житті. На позначцi 32 км я сказала собі, що більше ніколи не буду бігати марафони». Варто відзначити, що на офіційному сайті марафону в рубриці «Медичні поради» чітко написано: «Якщо не маєте готовності й сил бігти 26 миль, то краще й не починайте. Поважайте своє здоров’я».