Катя, але не наша

05.11.2014
Катя, але не наша

Медальна рекордсменка Кубка світу — угорська універсалка Катінка Хоссу.

Нинішнє покоління найсильніших плавців України виглядає більш ніж скромно. Наразі до когорти тих, хто потенційно може виграти медаль найважливіших змагань сезону, входять двоє спортсменів — Дарина Зевіна та Андрій Говоров. Останній, здобувши нещодавно на ЧС-2014 у Берліні для України першу за багато років планетарну медаль олімпійського стандарту, нарешті позбувся ярлика «перспективний».

Водночас киянка Зевіна ніяк не може «розчаклувати» олімпійський басейн. На своєму другому дорослому «мундіалі» поспіль вихованка свого тата Юрія Зевіна фінішувала «поруч» із п’єдесталом — на четвертій позиції. Вочевидь своє головне завдання на сезон 20-річна спортсменка не виконала, тож і була змушена одразу після планетарної першості почати активні виступи на Кубку світу.

Ці комерційні змагання проходять під егідою Міжнародної федерації плавання й складаються з семи етапів, за підсумками яких переможець отримує доволі непоганий «заробіток» — 100 тисяч доларів. Загалом призовий фонд розповсюджується на підсумкову трійку призерів. Утім, аби претендувати на перемогу в загальному заліку, спортсмен не тільки має збирати очки на всіх «зупинках», які в цьому сезоні були заплановані в Досі, Дубаї, Гонконзі, Москві, Пекiні, Токіо та Сінгапурі, але й водночас демонструвати успішний універсалізм, як-от угорка Катінка Госсу, котра в цьому році здобула свою третю перемогу на КС.

Більше того, завдяки успішно проведеному поточному сезону 25-річна спортсменка-універсал стала найтитулованішою плавчинею Кубка світу, якій вдалося виграти найбільшу кількість фіналів за історію проведення цих змагань. У нинішньому ж році Хоссу завоювала 68 медалей, 51 з яких була золотої проби. Основними точками впливу Катінки були різноманітні дистанції вільним стилем, комплексом та на спині.

Нагадаємо, що Даша Зевіна також перевіряє свої здібності в аналогічних дисциплінах, утім її «коронка» — запливи на спині. Цікаво, що на етапі КС у Москві українці навіть вдалося перемогти Хоссу на 50-метрівці, але для перемоги в загальному заліку цієї вікторії було занадто мало.

Зрештою, в підсумковому протоколі КС-2014 Дарина посіла високе п’яте місце, притому що вона взяла участь лише в чотирьох із семи етапів, пропустивши останні три далекі азійські виїзди. Щодо Хоссу, то вона здобула беззаперечну перемогу, зібравши втричі більше підсумкових балів (994), ніж її найближча переслідувачка — Інге Деккер.

Натомість у чоловіків не було рівних південноафриканцю Чаду ле Кло, щоправда, його перевага над конкурентами не була настільки вражаючою. У його доробку — 27 золотих медалей та 474 залікові бали. Другий — угорець Данієль Гуорта 344 пунктами. Як і у жіночому протоколі КС-2014, де єдиною українкою, що заробила залікові очки, була Зевіна, у чоловічому рейтинг-листі українцем з очками став Сергій Фролов, який узяв 12 балів на етапі в Москві.