Військова таємниця чи дезінформація?

30.10.2014

Зустріч мешканців Херсона з бійцями розстріляного під Іловайськом батальйону особливого призначення «Херсон» переросла в гучний скандал. Родичі загиблих солдатiв вимагали, щоб їм розповіли, за яких обставин загинули їхні діти.

«Я знаю, що за час АТО зникло багато грошей, які волонтери збирали для нашої української армії, — заявила мати загиблого командира батальйону особливого призначення «Херсон» Руслана Сторчеуса. — Мені до цих пір не розповіли, за яких обставин загинув мій син, пояснюючи, що це «військова таємниця». Створюється враження, що командування свідомо відправило хлопців на вірну загибель, щоб приховати правду! Востаннє, коли Руслан дзвонив мені із зони військових дій, він так і сказав: «Якщо я повернуся додому живим, тут буде суд і дуже жорстокий, тому що наше командування займається комерцією на чужій крові!»

Нагадаємо, командир батальйону особливого призначення «Херсон» Руслан Сторчеус із перших днів революційних подій в Україні був на Майдані, пізніше очолив воєнізований підрозділ при УМВС Херсонської області і був відправлений разом із батальйоном особливого призначення «Херсон» в зону АТО нібито для охорони правопорядку на Донбасі. За словами самих бійців, вони були озброєні лише індивідуальними пістолетами Макарова, також на весь взвод iз п’ятдесяти чоловік було близько десяти автоматів. Однак замість охорони правопорядку непідготовлених солдат «кинули» в епіцентр бойових дій на Донбасі під Іловайськ. Додому повернулося лише шістнадцять людей. Убитими визнали тільки десять чоловік, інші нібито зникли безвісти. Вся інформація про те, що насправді сталося з солдатами — засекречена на рівні вищих ешелонів влади. Саме цей факт викликав найбільше обурення родичів загиблих. Крім того, статус учасника АТО досі не отримав жоден із бійців батальйону особливого призначення «Херсон», які вирвалися з котла під Іловайськом.

«Наші документи знаходяться на розгляді у Києві, — заявив в.о. командира батальйон особливого призначення «Херсон» Андрій Шраменко. — Сподіваємося на позитивне рішення».

Крім того, за словами комбата, багато питань у військових накопичилося до тих командирів, які навчання проходили за часів СРСР і не давали присягу на вірність українському народу.

«Я зрозумів, що під час війни життя людини не коштує нічого! — каже в.о. командира батальйону особливого призначення «Херсон» Андрій Шраменко. — Те, що винними визнали бійців п’ятого батальйону територіальної оборони «Прикарпаття» — неправильно. Судити треба тих командирів, хто залишив в зоні бойових дій непідготовлених солдат без будь-якого серйозного озброєння...»

За словами бійця батальйону «Херсон» на прізвисько «Мудрий», російські війська увійшли в Іловайськ 27 серпня, і це оразу ж стало переломним моментом у долі цього населеного пункту.

«Ми зрозуміли, що при такому командуванні й за відсутності нормальної бойової техніки не протримаємося проти росіян навіть кілька годин, — сказав на зустрічі з херсонцями «Мудрий». — І це — сумна правда...»

Фактично зі слів військових можна зробити висновок, що населення України дезінформують про справжній стан справ в Українській армії на Донбасі й свідомо приховують правду про реальні втрати серед військових, щоб уникнути паніки та деморалізації солдатів Збройних сил України.