НОВИНИ ПЛЮС

30.10.2014

Хто у довгих списках «Книги року ВВС-2014»?

ВВС Україна оприлюднила довгі списки літературної премії «Книга року ВВС-2014» та «Дитяча Книга року ВВС-2014», яка проводиться у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку.

До «довгого списку», зокрема, ввійшли твори Василя Шкляра «Маруся», Софії Андрухович «Фелікс Австрія», Сергія Жадана «Месопотамія», а також по дві книги Андрія Кокотюхи «Київські бомби» і «Повний місяць» та Олексія Чупи «10 слів про Вітчизну» і «Бомжі Донбасу» та ще понад десяток книг. На «Дитячу Книгу року» претендують «кротячі історії» Прохаськів «Куди зникло море», а також Зірка Ментазюк «Як я руйнувала імперію», Іван Андрусяк «Третій сніг» та інші.

На честь десятої річниці нагороди також оберуть «Найкращу Книгу десятиліття ВВС». Переможців оголосять у грудні 2014 року.

Музика у міському просторі

Музична агенція «Ухо» протягом року проведе у Києві концерти в рамках проекту «Архітектура голосу». Організатори зазначають, що такий формат — це спроба дослідити вокальні практики в рамках міського простору. Концерти будуть проходити у різних місцях, які часто навіть не призначені для виконання музики. Прозвучить музика двох десятків композиторів у виконанні відомих солістів та колективів від Ars Nova Copenhagen з Paul Hillier (засновник Hilliard Ensemble) до Філа Минтоном і Наталії Пшенічнікової, зокрема і цикл італійських мадригалів (вокальний жанр. — Ред.), рання англійська та італійська сакральна музика та навіть авангардні техніки співу та вокальні імпровізації.

Найближчий концерт відбудеться у Київському планетарії 31 жовтня. Засновники агенції «Ухо» зазначають, що «перші радянські планетарії розташовувалися в церквах. Київський не виняток: з 1952 по 1987 рік жителі міста розглядали зірки в Олександрівському костелі». Агентство «Ухо» спробує зробити щось дзеркальне — на пару годин перетворити міський планетарій на місце, де виконується сакральна музика. Керівник львівської майстерні «Слово і голос» Наталка Половинка у проекті «Ірмос» презентує давні духовні напіви України — «Радуйся. Напіви до Богородиці».

Фінальною подією проекту стане хорова хода центром столиці у травні 2015 року, в якій візьме участь декілька хорів.

Україна — Польща. Кіностарт

Під час 30-го Варшавського кінофестивалю Україна та Польща домовилися про співробітництво в кіноіндустрії.

Прес-служба Державного агентства України з питань кіно повідомляє про домовленість про розробку і погодження міжурядової угоди про спільне кіновиробництво.

Окрім цього, Польський кіноінститут погодився активно співпрацювати з Держкіно та надавати інформацію щодо реформування кіногалузі і специфіки роботи з польськими продюсерами.