І нашим, і вашим, і «їхнім»

29.10.2014

Хоч як це дивно виглядає з огляду на заохочувану владою риторику державних телеканалів Росії про «хунту», «фашизм» та інші «бандерівські» страшилки, які нібито процвітають у нинішній українській владі, Москва готова визнати результат парламентських виборів в Україні. Про це в інтерв’ю телеканалу LifeNews заявив міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров. Більше того, він висловив упевненість, що російській владі «буде з ким розмовляти у Верховній Раді та уряді». Пояснення таке: «Передусім тому, що, судячи з усього, провідною силою в українському парламенті стане Блок Петра Порошенка, який є нашим партнером, партнером нашого президента з узгодження мирних домовленостей у Мінську між київською владою й ополченцями Донецька та Луганська».

Також Лавров відзначив, що «дуже важливо, аби в Україні, нарешті, з’явилася влада, яка займається не боротьбою одне з одним, а реальними проблемами країни».

Що це — «задній хід» під тиском санкцій Заходу, «залаштункові» домовленості Кремля з Петром Порошенком (що люблять закидати колишньому бізнесмену, а нині Президентові України опоненти) чи якась хитра гра, — хтозна. Але підозрювати Москву в раптовій щирій симпатії до Києва було б аж надто наївно.

Тим паче що той самий Лавров попередив: так звані місцеві вибори, які 2 листопада планують провести в Донецькій та Луганській «народних республіках» сепаратисти, Росія також визнає. Очевидно, єдина з визнаних цивілізованим світом держав (маріонеткові Абхазія, Південна Осетія тощо не рахуються, тим паче що вони завжди діють лише так, як вигідно Москві).

Як пояснив глава російського МЗС, влада РФ вважає, що вибори в «ДНР» та «ЛНР» легітимізують владу «ополченців» у частині районів Донбасу. «Ми вважаємо, що це один із найважливіших напрямків Мінських домовленостей. Очікуємо, що вибори відбудуться, як домовлялися, і ми, звичайно, визнаємо їх результати», — наголосив Лавров. Додавши, що на території, підконтрольній сепаратистам, уже є «стихійно, спонтанно сформовані структури», з якими російська влада веде діалог у контексті Мінських домовленостей. І до результатів так званих референдумів, «проведених» донбаськими сепаратистами у травні й не визнаних ні світовою спільнотою, ні, зрозуміло, Києвом, Москва «висловила повагу».

Тим часом прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков в ефірі «Русской служби новостєй» заявив, що у Москви немає «безмежних (! — Ред.) важелів впливу» на самопроголошені «ДНР» та «ЛНР». Тож і перебільшувати значимість будь-яких порад російської влади для «ополченців», мовляв, не варто. Так Пєсков відреагував на заклик МЗС України відмовити донбаських сепаратистів від проведення нелегітимних місцевих виборів.

Нагадаємо, раніше Київ запропонував провести на Донеччині та Луганщині 7 грудня «справжні», законні позачергові місцеві вибори, на яких тамтешні мешканці зможуть обрати собі ту місцеву владу, яку забажають. А «так звані фейкові вибори, 2 листопада чи будь-якого іншого дня, якщо вони проводяться не у відповідності з українським законодавством, без дотримання режиму припинення вогню, без міжнародних спостерігачів, не можуть і не будуть визнані жодним із учасників консультацій», — наголосив Президент України Петро Порошенко після зустрічі з російським колегою Путіним у рамках саміту «Азія—Європа», що відбувся в середині жовтня у Мілані.

Після цього президент США Барак Обама, який також запевнив, що Вашингтон не визнає «ополченських» виборів, закликав Росію «гарантувати, щоб її уповноважені на сході Україні дозволили виборцям у частинах Донецької та Луганської областей обрати своїх представників на законних місцевих виборах 7 грудня, відповідно до угоди, яку представники Росії і сепаратистів підписали в Мінську 5 вересня».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>